Задача 7 от матурата по български език и литература няма

...
Задача 7 от матурата по български език и литература няма
Коментари Харесай

Образователен резил! МОН отменя задача 7 от матурата… иначе нямало грешка!

Задача 7 от матурата по български език и литература няма да бъде зачетена. Независимо кой от четирите разновидността за отговор са избрали дванадесетокласниците, те ще получат полагащата се 1 точка.

Това разгласи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова преди минути на ексклузивен брифинг в МОН, призован малко след края на съвещанието на Министерския съвет.

Тя акцентира, че в задачата няма граматична неточност, само че решението е взето заради основаното напрежение. С претекста ѝ се съгласи шефът на Института за български език при Българска академия на науките проф. Светла Коева, написа ОффНюз.

"Приветствам решението. Най-важното в тази ситуация е спокойствието на учениците, спокойствието на родителите, спокойствието в медиите и спокойствието на специалистите, на които и следващата година ще разчитаме да сформират изпитните задания в тестванията ", сподели тя.

Професор Коева разяснява, че няма граматична неточност. Допусната семантична неправилност във правилния съгласно МОН отговор - Б, само че не е нарушено граматично предписание.

"Според мен в отговора, който е даден за правилен, граматична неточност – по този начин, както са заложени граматичните правила в предговора на Официалния правописен речник, няма, само че изречението основава предпоставки за семантична неприятна интерпретация и недоумение. С други думи, в изречението има семантична неправилност.

Днешните граматики, освен за българския език, за никой език, не разполагат с такива правила. Тези правила ние ги учим, когато се учим да приказваме ", сподели проф. Коева.

"Всеки един отговор би трябвало да бъде неоспорим – това е условие при съставянето на тестванията. Съответно, откакто изискването основава и най-малкото подозрение за различен отговор, считам, че това е изцяло отговорно решение ", изясни Михайлова.

Задачите за матурите минават през няколко равнища на инспекция. Първо се образува комисия, която ги създава. След това друга комисия прави експертна оценка. Следващата инспекция правят специалисти, избрани със заповед на министъра на образованието, които утвърждават изпитните материали. В последните дни преди провеждането на съответния държавен зрелостен изпит други специалисти вършат окончателната експертна оценка на изпитните разновидности.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР