Зад вдигането на данъка за стари автомобили стои екологията, заради

...
Зад вдигането на данъка за стари автомобили стои екологията, заради
Коментари Харесай

Димитър Николов за данъка върху старите коли: Принципът е замърсителят плаща“

Зад повдигането на налога за остарели коли стои екологията, поради което правилото му е „ замърсителят заплаща “, както е в цяла Европа. Това разяснява в утринния блок на Българска национална телевизия кметът на Бургас Димитър Николов. Той посочи, че

Данъкът на по-старите коли ще се вдигне с сред 2 и 13 лева на годишна база, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Данъкът за по-новите коли ще се понижи.

Идеята за въвеждането на този налог е на локалната власт с концепцията да се помогне на огромните градове и да се стимулират притежателите на старите коли, които не се употребяват, да не се записват. Всяка една община е ангажирана да вкара съответни ставки по отношение на локалната специфичност, изясни той. Общинските препоръки ще дефинира размера им. Той акцентира, че решението не е политически стимулирано.

Димитър Николов, кмет на Бургас: Това са кметове, които са представители на всички политически сили в страната. Решението е взето единомислещо от всички и тематиката се дискутира от години.  Сдружението на общините не поддържа ветото на президента Сдружението на общините не поддържа ветото на президента
Кметове показаха неодобрение от ветото на президента върху налога за старите коли. На специфичен брифинг по тематиката представители на Управителния съвет...

Нашите опасения са, че идващите години България ще бъде залята от остарели, дизелови коли втора употреба от Европа, които ще са сериозен замърсител, изясни Димитър Николов.

Той цитира данни, че сред 33-35% от замърсяването в градовете се дължи на автомобилния трафик.
Димитър Николов, кмет на Бургас: В община Бургас са регистрирани към 100 хиляди автомобила, под към 40 хиляди влизат в тази категория. От тях, по наша информация, две трети се употребяват, а една трета не се употребяват по предопределение като автомобил. Някои се употребяват за опазване на паркомясто, част от тези автомибили се употребяват за склад. По-изгодно е да се заплати годишният налог, тъй като тогава страната няма да право да репатрира автомобил, с цел да освободи пространство.
Заради отстъпката за новите коли, в хазната ще влязат по-малко средства, съобщи Димитър Николов. Мерките за по-чисти градове включват закупуване на нови, екологични рейсове, изгарждане на зелени пояси, разчистване на улици, добави той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР