Зад скандалния опит на държавната НЕК да проведе уговорен търг

...
Зад скандалния опит на държавната НЕК да проведе уговорен търг
Коментари Харесай

Васил Велев, АИКБ: Зад скандалния търг на НЕК и опита за манипулиране на пазара стои бизнесмен с инициали Х. К.


Зад скандалния опит на държавната НЕК да организира уречен търг за избран покупател стои предприемач с букви Х. К. Това съобщи в предаването „ Плюс минус на NOVA тв ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. На това изложение дава отговор предприемачът Христо Ковачки, а Велев не отхвърли, че засяга точно него. За Ковачки от дълго време се подозира, че пробва да манипулира пазара на електрическа енергия.

Тази заран работодателските организации у нас излязоха с позиция против търг за продажба на ток, защото имаха подозрения в опит за операция на пазара. Преди към час търгът беше спрян, само че работодателите не престават да са обезпокоени.

В петък беше разгласен търг при условия 98 мегавата от 1 юли до 30 септември с отклоняване от минус 100% до плюс 400. Търгът беше изработен неразделен, т.е единствено едно лице може да купи тази електрическа енергия, а по-късно може да я продава. Това значи, че може да се купи на ниска цена, поради изискванията, а по-късно да се продава скъпо, разяснява Васил Велев.

В резултата на обявата на 3e-news и острата реакция на бизнеса – работодателски организации и асоциацията за свободен енергиен пазар, скандалният търг беше канселиран и в този момент са оповестени два за 73 и 25 мегавата, които към този момент са делими, само че изискванията остават същите, уточни ръководителят на АИКБ. От бизнеса не престават да считат, че е допустимо договорката да се подписа от една компания или свързани такива и по-късно да има опит за манипулиране на пазара.

Велев опита да избегне въпроса кой допуска, че може да стои зад сходна договорка, само че при следващото му задаване въпреки всичко съобщи, че се приказва, че това е предприемач с букви Х. К. И не отхвърли догатката на водещите, че става въпрос за Христо Ковачки.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР