Зад привидно доброто намерение да се разреши дългогодишния проблем с

...
Зад привидно доброто намерение да се разреши дългогодишния проблем с
Коментари Харесай

Бачийски: Пътят към „Дупката“ в Бургас е привидно постлан с добри намерения, но води към нов Росенец

„ Зад видимо положителното желание да се позволи дългогодишния проблем с „ Дупката “ в центъра на град Бургас се крият доста подозрения, че публичният интерес по традиция още веднъж ще бъде потиснат и че отново се прокрадват подозрения за корупционни практики. “

Това съобщи членът на парламентарната комисия по антикорупция Константин Бачийски , прогнозирайки, че в случай че на днешната сесия на Общинския съвет докладната за на основния парцел в непосредствена непосредственост до площад „ Тройката “ бъде призната във типа, препоръчан от кмета Димитър Николов, то тогава има риск Общината да загуби на безценица своя благосъстоятелност по сходство на отработени към този момент схеми като случаите с Колодрума, със стадион „ Черноморец “, парк „ Росенец “ и други, и отново да има големи пропуснати изгоди за бургазлии.

Бургаският депутат дефинира като тежки пороци в предлагането на кмета това, че за лица, които имат минимални квадратури, се предлага от общинска администрация да получат неведнъж по-големи имоти с квадратури доста превишаващи условията на закона. Например, притежатели на към 60 кв. метра идеални елементи на това основно място в центъра на Бургас съгласно препоръчвания от администрацията вид ще получат по към 500 кв. метра за сметка на общинската благосъстоятелност, освен това по мощно занижени цени / 3 пъти по-ниски от действителните покупко-продажби на пазара/. Това би ощетило бургазлии с милиони левове, в случай че договорката се осъществя в този си тип.

Бачийски е на мнение, че тази земя не е персонална благосъстоятелност на кмета, не е благосъстоятелност на някой общински консултант или на общински чиновник, с цел да я раздават с лека ръка. Тази земя е благосъстоятелност на жителите на Бургас, чийто ползи би трябвало да съставлява и пази Общината.

Още по-притеснително в предлагането е това, че в плана за решение на Общината не се прецизира при подялбата на парцела кой имот от кой съсобственик ще бъде получен.

Това изправя Община Бургас пред риск, в случай че след това някой от съсобствениците не е склонен с разпределението на парцелите. Тогава съгласно член 352 от Граждански процесуален кодекс страните би трябвало да теглят чоп. В подобен случай огромна част от притежаваните от общината 10 989 кв. метра могат да преминат в ръцете на някой от останалите съсобственици, които сега всички дружно имат общо едвам 638 кв. метра.

„ Защо чакахме близо 30 години да се реши този въпрос, а най-после, когато всичко е изяснено със собствеността, при делбата общината е подготвена с лека ръка да пропилее хиляди квадратни метра общинска благосъстоятелност в сърцето на града. Няма проблем частни компании да печелят, само че за какво това да е за сметка на обществото. Не може да се раздава центъра на Бургас. Той е на всички жители “ , разяснява още членът на парламентарната антикорупционна комисия.

Бачийски се надява, че вносителят и общинските съветници ще възприемат спомагателните оферти, които ще защитят публичния интерес , с цел да не се постанова отново да бъде защитаван от него и тима му, които са потвърдили във времето, че знаят по какъв начин да вършат това без значение кой е против тях, тъй като те не отстъпват, не се предават и не се продават.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР