Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо

...
Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо
Коментари Харесай

Зад пожарите в Амазония стои световният апетит за бразилско говеждо и бразилска соя

Зад пожарите в Амазония стои международният вкус за бразилско говеждо и бразилска генномодифицирана соя, отбелязва Франс прес, като цитира откриватели.

Интензивното развъждане на говеда е главният фактор за обезлесяването на Амазония. Малко над 65 % от обезлесените терени в Амазония през днешния ден са заети от пасища, споделя Ромуло Батиста, експерт от Грийнпийс. Бразилия е първият експортьор в света на говеждо месо. През 2018 година износът в тази тенденция доближи рекордните 1,64 милиона тона, съгласно Асоциацията на бразилските експортьори на месо. Основните пазари на този експорт са Китай, следван от Египет и от Европейски Съюз. Зад това първо място стои малко над 20 години впечатляващ напредък. Между 1997 година и 2016 година да вземем за пример страната умножи по 10 износа на говеждо месо. Пазарът е доминиран от три компании Джей Би Си (JBS), Минерва (Minerva) и Marfrig (Марфриг).

6,5 % от обезлесените терени пък са поле за аграрни действия. Бразилия е първи експортьор в света на соя пред Съединени американски щати. През предходната година страната изнесе рекордните 83,6 милиона тона соя, което е с 22,6 % повече спрямо 2017 година, съгласно данни на министерството на стопанската система. Този връх се дължи главно на апетита на Китай, първи клиент на бразилската соя, която е значително генномодифицирана. Търговската война, която опълчва Пекин на Вашингтон от близо година, принуди Китай да купува още повече от Бразилия, с цел да изхранва добитъка си. Износът на бразилска соя за Китай скочи с 30 % предходната година.

Соята е една от главните култури, които подяждат амазонската гора. Но през 2006 година в Бразилия влезе в действие мораториум и оттогава по-малко от 2 % соя, засадена в Амазония, идва от обезлесени след 2008 година зони, споделя Батиста.

Европа е също клиент на бразилската соя, която служи главно за изхранване на добитъка, по-специално на прасета и птици в индустриални ферми, прецизира Гринпийс.

 Днес избухнаха стотици нови пожари
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР