Зад мен и екипът ми е сметището в Долни Богров,

...
Зад мен и екипът ми е сметището в Долни Богров,
Коментари Харесай

Мая Манолова поиска референдум за преработването на боклука на София

„ Зад мен и екипът ми е сметището в Долни Богров, което беше затворено през 1997 година Днес в това бунище се заравя модифициран отпадък - по-точно висококачествено гориво, което създава заводът за преправка на отпадък от отпадък. В естествения свят от такова гориво се създава сила. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на отпадък, се заравя в земята. Ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани съгласно обещанията на кмета Фандъковa. “ Това съобщи гражданският претендент за кмет на столицата Мая Манолова на входа на депото за неопасни боклуци в Долни Богров, където по думите й на ден се заравят по 300 тона от така наречен РДФ, оповестиха от екипа на Манолова.
„ И както за множеството от нещата в София, и тук плащаме два пъти - ремонт на ремонта, рекултивация на рекултивацията, преправяне на модифицираното. Веднъж плащаме за преправка на боклука и произвеждане на това гориво - 27 млн. лева годишно. За това бунище, за заравянето на това гориво, плащаме 3 млн. всяка година. Плюс още близо 6 млн. за горене на останалите количества високотехнологично гориво в циментовите фабрики в Северна България “, сподели Манолова.
Тя пресметна, че общо сметката е в размер на 36 млн. лева и че всеки ден на столичани това коства по 100 хиляди лева за преработката на този отпадък.
„ През идната година тази сметка ще набъбне с 15 млн. лева годишно - ще стане малко над 50 млн. лева Толкова ще заплащат столичани за преправка на същия този отпадък. Това излиза наяве от публичната поръчка, която кметът Фандъкова е оповестила на 19 август т.г., която ще бъде отворена на 20 септември 2019 година “, уточни Мая Манолова и посочи, че става въпрос за две поръчки.
Първата е за изгаряне на това гориво, а втората е за превозване на горивото, което се създава в завода за отпадък.
„ Видно от параметрите на тази поръчка, изгарянето ще коства на столичани годишно по 15 млн. лева, а превозът ще коства 5 млн., 27 млн. - заводът за отпадък, 3 млн. за това хранилище - общо 50 млн. лева “, пресметна Манолова.
„ Ако боклукът на София мирише, то тези поръчки вонят - направени в последния миг и свързани със сметосъбирането и боклука на София “, безапелационна бе Манолова.
„ Оказа се, че съм права за поръчката за сметосъбирането. 500 млн. лева, оповестени от кмета Фандъкова в навечерието на изборите, в случай, че договорите на сегашните компании изтичат след 1 година. Така и не чух логичен отговор за какво е това бързане, само че можем да си създадем догатките, поради обстоятелството, че през идващите 5 години ще почистват същите компании като в този момент. Същите компании от приятелския кръг, както се вижда от отворените към този момент предложения - има позиции, за които има единствено по един участник “, акцентира кандидат-кметът, съобщи БГНЕС.
Тя добави, че единственият ощетен е столичното общинско дружество, което досега е чистило 3 региона, в този момент ще чисти единствено един. Въпреки обещанието на кмета Йорданка Фандъкова, обещано през 2016 година, че ще влага и стабилизира това общинско дружество, с цел да може общината сама да се включи в сметосъбирането.
„ Тогава са отделени 3,5 млн. за закупуване на техника, а резултатът от това заричане и старания е фактът, че общинското дружество в този момент ще чисти единствено един регион – най-трудният „ Красна поляна “. Системата за ръководство на отпадъците в София е сбъркана. Това ли е кръговата стопанска система, зелената стопанска система, при която харчим пари, с цел да произведем от боклука гориво, а по-късно заравяме това гориво в земята в едно бунище, което беше затворено “, попита Мая Манолова.
„ От мен към този момент се чакат решения, по тази причина сигурно ще обещая на кмета Фандъкова, че ще бъде направена цялостна проверка на цялата система за ръководство на отпадъците в София - всичко ще бъде извадено на масата. Ако бъда кмет, ще има референдум и жителите ще кажат да има ли апаратура за горенето на отпадък, каква да бъде технологията и по какъв метод да бъде обезпечено финансирането. Темата е извънредно значима за столичани и решението би трябвало да го вземат те. Защото решението, което сега предлага екипът на Фандъкова е това, при което се заравят едни пари. А София, макар че годишно се харчат над 200 млн. лева за непорочност, чиста ли е, прашна ли е, подредена ли е? Ставаме заложници на същото за идващите 5 години - отново същите ще чистят, отново по този начин ще чистят. Не просто сбъркана система, а една дебела сметка, която заплащат столичани. И един доста сладкодумен образец какъв брой непрозрачно и неефективно се харчат парите на жителите на София “, приключи Мая Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР