Зад Корал“ няма да се строи. В това са категорични

...
Зад Корал“ няма да се строи. В това са категорични
Коментари Харесай

Властта категорична: Ваканционното селище зад `Корал` няма да се строи

 Протест на Корал на Джулая, испанци предизвестиха да не се протяга ръка върху собствеността им  Внесоха тъжба по GDPR против фотокапаните на Корал, желаят солена санкция за испанска компания  Проверка на OFFNews за достъпа до
Зад „ Корал “ няма да се строи. В това са безапелационни ръководещи – на национално и на локално равнище. Дюните ще бъдат опазени, само че може да се наложи частният вложител да бъде заплатен.

Сагата с желанията на испанската компания „ Ибердрола Инмобилария “ се точи към този момент с години. И макар че преди години концепцията им за изграждане на ваканционен комплекс на повърхност от близо 120 дка беше спряна след намесата на страната и на прокуратурата, мнозина се притесняват, че рано или късно върху дюните може да се излее бетон.

Поредните съмнения се породиха и от ограждането, от страна на притежателя, на терените зад плажа, с дървени колове и тел. А заплахата не е за занемаряване, тъй като и в плана за изменение на Общия организационен проект на Царево тази територия е планувана за урбанизиране. Което, по закон, няма по какъв начин да се случи, тъй като градежът върху дюни е неразрешен. Това се удостоверява и от думите пред „ Хоризонт “ на заместител – министърът на районното развиване Валентин Йовев:

„ Не е целият терен ангажиран от дюни, само че, за жалост, по-голямата част. Което стопира първичните капиталови планове. Сега се създава нов организационен проект, видяхме, че дюните са отразени единствено върху плажа. Ние, публично, с писма поискахме от Агенцията по кадастър профилираните карти, с цел да ги предоставим на проектанта на Общия организационен проект на Царево, с цел да могат да ги нанесат “, разяснява Йовев.

Законът е безапелационен, че там, където има дюни, не може да се строи, разяснява пред кметът на Царево Георги Лапчев и прибавя:

„ Общината, сега, води правосъдни каузи с тази компания („ Ибердрола – б.а.). Тъй като тя претендира, че разрешенията би трябвало да бъдат доказани. Главният проектант на общината, ние, като администрация, считаме, че откакто е изминал един наложителен съставен елемент към документите, който би трябвало да бъде показан, а точно – единодушието на Регионална инспекция за опазване на околната среда, тогава това позволение не може да бъде доказано. В последна сметка, крайната дума ще има съда и ще забележим какво ще бъде решението на съда във връзка с това дали да има презаверка или не “, споделя Лапчев, само че разяснява, че практиката на съда не е идентична в това отношение.

Обърнахме се с въпроси към вложителя – испанската компания „ Ибердрола “. Разрешителните за строителство на ваканционен комплекс зад „ Корал “ са блокирани от 2014 година, споделят в собствен отговор към нас от испанската компания:

„ Компанията намира компликации да се снабди с нови разрешителни, които да дават отговор на закона за устройството на Черноморското крайбрежие и други законови условия “, допълват оттова.

Затова и не ни дадоха отговор съответно какви са настоящите им капиталови планове. Относно наш въпрос каква част от техния терен попада върху дюни, от „ Ибердрола “ разясняват, че чакат към този момент 4 години публикуването на финалната карта с разположението на дюните. Правели, даже, и лично разледване по този въпрос. За бъдещите им планове, допълват, че когато бъдат разпознати дюните и техния тип, то тогава ще направат проект на база оставащата територия.

Въпросът за възможен градеж, бе подложен преди 4 години към Европейска комисия от евродепутата Светослав Малинов. Това напомни самият той в онлайн – полемика с Мирослава Петрова от сдружението „ Да запазим Корал “, излъчена на неговата страница във Facebook. Остава, обаче, въпросът - в случай че се съблюдава законът и не се допусне възобновяване на строителните разрешителни за Корал – какво се случва. Ето и хипотезите на Малинов:

„ Испанската компания може да каже „ Защо ни ги продадохте? “ (терените зад плажа – б.а.). Или би трябвало да приемем да се строи върху нещо, което е на всички нас, т.е. – върху държавна благосъстоятелност, или би трябвало да се отчуждят тези парцели и да се възмездят тези хора “, разяснява Малинов.

До средата на юли би трябвало да бъде отговорено на новия въпрос, насочен към Европейска комисия, от евродепутата, по отношение на протичащото се на и зад плаж „ Корал “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР