Зад компютърните атаки се крият престъпни групировки, понякога използвани от

...
Зад компютърните атаки се крият престъпни групировки, понякога използвани от
Коментари Харесай

Световните армии се готвят за бъдеща кибервойна

Зад компютърните офанзиви се крият незаконни групировки, от време на време употребявани от страната. Сценарият на кибер Пърл Харбър и всеобща кибервойна е изцяло вероятен, написа френският публицист Никола Барот за Le Figaro. Макар хакерските атаки да нанесоха вреди на физическата инфраструктура на Украйна или в Иран, те към момента не са толкоз огромни и продължителни за стопанската система и обществото. Но това е въпрос на време.
Помислете за бъдещата композиция сред хакерска атака и изкуствен интелект, водещи война в мрежата със скорост, която не се подава на човешкото схващане. Това сподели преди година министърът на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли. Вирусът Stuxnet, който задържа създаването на иранската нуклеарна стратегия поради взлома на центрофугите или вирусите WannaCry и NotPetya, които повлякоха след себе си финансови загуби за милиарди $, са единствено началото. Световните армии се готвят за бъдеща кибервойна. А може би тя към този момент е почнала.
" Нивото на опасност е задоволително високо и обвързвано най-много с киберпрестъпността. Заплахите, като предписание, са ориентирани към навлизане и блокиране на системи, по-късно за приемане на откуп ", разяснява ген. Дидие Тисейр, оглавяващ ComCyber киберкомпонент на френските въоръжени сили.
Тези изнудвачи са действителна опасност за бизнеса. Границата сред киберпрестъпността и кибероържието е много тънка.  WannaCry или NotPetya оказаха световно въздействие, употребявайки уязвимости, в началото открити от Агенцията по национална сигурност на Съединени американски щати. Киберпрестъпниците знаят по какъв начин да разположат пешките си в целевите системи и да задействат навлизане единствено, когато е пристигнало времето, от време на време след няколко месеца очакване. В този поток на закани се крият страни, които вземат участие в битката за власт посредством " развити групи ", наречени APT, които работят под няколко разнообразни псевдоними. 
Например, през 2017-2018 година френското военно министерство беше подложено на офанзива за събирането на данни за запасите от горива за военно-морските сили на Франция. Министерството дефинира като създател групата Turla или АРТ25 и зад нея - предположително Русия. Но Русия не е единствената страна, провеждаща кибероперации. Зад АРТ10 стои Китай.
Киберпрестъпността може да е в рамките на достъпност на всеки добре квалифициран хакер, само че масираните офанзиви изискват пълномощия на равнище страна. 
Били са нужни няколко години, с цел да се създаде Stuxnet против иранската нуклеарна стратегия. Зад това програмно обезпечаване евентуално стоят Израел и Съединени американски щати, показва още създателят на публикацията. Държавите и полудържавните групи преглеждат киберсферата като ново пространство за преноса на своите копия в битката против други страни и постигането на своите ползи, разяснява ген. Марк Ватен-Авгуар, създател на форума по кибербезопасност, чието последно издание се състоя в края на януари в Лил. За този метод е присъщо едно значимо качество - анонимността. Противостоянието рядко е директно, за провеждането на интервенциите страните употребяват трети лица. 
Може ли да се чака кибер Пърл Харбър - непредвидена и масирана офанзива, сходна на тази от страна на японците против американската база през 1941 година?  " Този сюжет се включва измежду вероятните ", признава ген. Тисейр и добавя, че " редица страни имат нужния кибер капацитет. Определен брой групи се стремят да намерят накърнимост, да се нареждат. Днес е допустимо да се получи систематичен резултат от кибер офанзива, която ще унищожи цялостен сектор от дадена конструкция. "
По въпроса с кибероръжието се намираме в същата обстановка, в която е била авиацията сред Първата и Втората международна война, твърди израелски началник, специалист по кибер технологии, поискал да остане неизвестен. Между 1914 и 1918 година военно-въздушните сили са имали незначителна роля в споровете. 20 години по-късно те са решаващи. След 10 години кибероръжието ще стане част от всеки фронт. 
Международната общественост няма да успее да се контракти за киберпространството и полемиката продължава.  
Превод: Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР