Зад името на американската компания Walmart стоят много най -

...
Зад името на американската компания Walmart стоят много най -
Коментари Харесай

Walmart: Историята на най-голямата търговска верига в света

Зад името на американската компания Walmart стоят доста " най " - тя е най-голямата комерсиална верига в света, най-големият шеф в Съединени американски щати, а през 2018 година е и най-голямото сдружение в световен мащаб що се отнася до размера на приходите ѝ - 514 милиарда $. Иначе казано оборотът ѝ е малко по-малък от това, което е произвела цялата стопанска система на Тайланд през предходната година, да вземем за пример.

И Walmart се трансформира във всичко това в границите на близо шест десетилетия. Историята на компанията стартира от 1962 година в град Роджърс в щата Арканзас. Човекът, който я основава, се споделя Сам Уолтън. Основният тласък на предприемачът е със своята компания да усъвършенства до тогава познатият метод на търговия.

Той си слага за цел да сътвори работещ модел, посредством който клиентите от една страна могат да икономисват и в същото време търговците да печелят вследствие на по-голям оборот. С тази бизнес тактика Уолтън слага началото на Walmart.

По това концепцията за построяването на сполучлив бизнес за търговия на дребно към ниските цени на стоките и възстановяване на качеството на услугата наподобява нещо не изключително атрактивно. В последна сметка обаче този метод проработва и носи триумф доста по-мащабен от първичните упования на Уолтън.

До огромна степен първите и най-важни стъпки в тази посока и въвеждането на този принцип на работа са заслуга точно на него. Сам Уолтън е роден в Кингфишър в щата Оклахома през 1918 година. Той се причислява към американската войска, когато е на 24 години, а по-късно се дами за брачната половинка си Хелън.

През 1945 година двойката се мести в Айова, а по-късно и в Нюпорт в Арканзас. Там той стартира да се занимава с търговия, а през 1950 година в град Бентънвил основава своята първа компания Walton " s 5&10. Малко повече от десетилетие по-късно там се " ражда " и Walmart.

Първите няколко години Уолтън насочва развиването на компанията си към селските региони в страната, като по този метод заобикаля конфликта с тогавашните ритейл колоси Kmart и Sears.

За десетилетие мрежата от магазини на веригата се разраства толкоз бързо, че тя става една от най-големите на американския пазар. Едни от основните акценти от тактиката на компанията, които способстват за триумфа ѝ, са вниманието към клиента, конкурентните цени на продуктите и успеваемост на доставките.

Към днешна дата колосът има над 4000 магазина в Съединени американски щати и в допълнение още 3100 в 13 страни по света. За нея работят 2,2 милиона чиновници в международен мащаб. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР