Зад идеята за Мини-Шенген, тоест зона за свободно движение на

...
Зад идеята за Мини-Шенген, тоест зона за свободно движение на
Коментари Харесай

Косово подозира план за Велика Сърбия в идеята за "Мини-Шенген"

Зад концепцията за " Мини-Шенген ", т.е. зона за свободно придвижване на капитали и хора на Западните Балкани, се крие желанието за основаване на " Велика Сърбия ". Това съобщи Едита Тахири, някогашният основен договарящ на Косово със Сърбия, представен от БГНЕС

" Само албанският министър председател Еди Рама не вижда, че " Мини-Шенген " е функционалност на сръбска неохегемония на Балканите ", добави той, критикувайки Рама за организирането на среща в Тирана с присъединяване на северномакедонския министър председател Зоран Заев и президентите на Сърбия и на Черна гора – Александър Вучич и Мило Джуканович.

" Това, че концепцията " Мини-Шенген " основава икономическото ядро за " Велика Сърбия " се вижда от всички албанци, като се изключи Еди Рама. Възхитен съм от мъдрите и стратегически реакции на албанците в отбрана на националните ползи и предотвратяването на сръбската неохегемония на Балканите ", написа Тахири на своята страница във Facebook.

Албанският министър председател остро подлага на критика косовските политици, най-много премиера в оставка Рамуш Харадинай, за негативното им отношение към концепцията за " Мини-Шенген ". В отговор на обвиняванията на Рама косовските политици обявиха, че Прищина не може да одобри никаква самодейност за районно съдействие, включваща Сърбия, до момента в който водачите ѝ не признаят Косово и не престават да отхвърлят закононарушенията против цивилни лица в последните войни освен в Косово, само че и в Босна и Херцеговина и Хърватия.

Опозиционните организации и гражданското общество в Албания също се възмутиха и нарекоха Рама " изменник на националните ползи ", тъй като " продава Косово на Вучич ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР