Зад идеята за мини-Шенген“, тоест зона за свободно движение на

...
Зад идеята за мини-Шенген“, тоест зона за свободно движение на
Коментари Харесай

Идеята за мини Шенген е план за Велика Сърбия, смятат албанци

Зад концепцията за „ мини-Шенген “, т.е. зона за свободно придвижване на капитали и хора на Западните Балкани, се крие желанието за основаване на „ огромна Сърбия “, съобщи Едита Тахири, някогашният основен договарящ на Косово със Сърбия, написа БГНЕС.
Само албанският министър председател Еди Рама не вижда, че „ мини-Шенген “ е функционалност на „ Сръбска неохегемония на Балканите “, добави той критикувайки Рама за организирането на среща в Тирана с присъединяване на северномакедонския министър председател Зоран Заев и президентите на Сърбия и Черна гора Александър Вучич и Мило Джуканович
„ Това, че концепцията „ мини Шенген ” основава икономическото ядро за „ огромна Сърбия “ се вижда от всички албанци, като се изключи Еди Рама. Възхитен съм от мъдрите и стратегически реакции на албанците в отбрана на националните ползи и предотвратяването на сръбската неохегемония на Балканите ”, написа Тахири на своята страница във Facebook.
Албанският министър председател остро подлага на критика косовските политици, най-много премиера в оставка Рамуш Харадинай, за негативното им отношение към концепцията за „ мини Шенген ”.
В отговор на обвиняванията на Рама косовските политици дадоха отговор, че Прищина не може да одобри никаква самодейност за районно съдействие, включваща Сърбия, до момента в който водачите й не признаят Косово и не престават да отхвърлят закононарушенията против цивилни лица в последните войни, освен в Косово, само че и в Босна и Херцеговина и Хърватия.
Опозиционните организации и гражданското общество в Албания също се възмутиха и нарекоха Рама „ изменник на националните ползи “, тъй като „ продава Косово на Вучич “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР