Зачестяват случаите на рак на кожата, предупреждават дерматолози. Ако преди

...
Зачестяват случаите на рак на кожата, предупреждават дерматолози. Ако преди
Коментари Харесай

Увеличават се болните от рак на кожата

Зачестяват случаите на рак на кожата, предизвестяват кожни лекари. Ако преди години болестта се е срещало относително рядко, то в този момент случаите се усилват по-бързо от всеки различен тип рак. Само в Америка всяка година има над 3 млн. нови случая.

Сред главните аргументи за рака на кожата е продължителното излагане на слънце. Разширяването на озоновата дупка прави UV лъчите все по-опасни.

Според експертите даже единствено едно слънчево изгаряне преди 20-годишна възраст удвоява вероятността от кожен рак на по-късен стадий в живота. Останалите аргументи са слаба имунна система и високи равнища на рентгеново облъчване.

С наближаването на лятото от ден на ден клиники оферират безвъзмездни профилактични прегледи.

Според доктор Катя Паскова признаците могат да бъдат промени в размера, формата или цвета на остаряла бенка, както и нова, която боли и кърви.

Как да се предпазим от рак на кожата разяснява кожният лекар Д-р Катя Паскова пред Българска национална телевизия: Като заобикаляме излагането на слънце сред 10 и 16 ч, да не изгаряме, да не излагаме децата на мощно слънце и да нанасяме слънцезащитен крем 30 минути преди излагане на слънце.

По данни на международната здравна организация, следващата година се чака 7 % нарастване на заболелите от рак на кожата. Затова лекарите поучават при всяка нова бенка или остаряла, която трансформира типа си, да потърсим кожен лекар.

90% от случаите на кожен рак са лечими, в случай че бъдат открити в точния момент.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР