Зачестяват опитите за нов вид телефонни измами, предупреждават от Асоциацията

...
Зачестяват опитите за нов вид телефонни измами, предупреждават от Асоциацията
Коментари Харесай

Банковата асоциация предупреди за нов вид измами

Зачестяват опитите за нов тип телефонни измами, предизвестяват от Асоциацията на банките в България. Лица, които се показват по телефона за банкови чиновници, целят да подведат клиентите на банките и да ги накарат да извършат разнообразни дейности, с които да получат достъп до техните средства. Затова, ако получите позвъняване или имейл от някого, който се показва за чиновник на банка  не споделяйте персонални и банкови данни, не инсталирайте приложения и не отваряйте линкове, които са Ви били изпратени от тези лица! Не извършвайте заплащания и не споделяйте получени кодове за идентификация и достъп до електронното си банкиране! Касае се за машинация,  категорично акцентират от асоциацията.

Банките нямат практиката да изискват предоставяне на подобни данни по телефон или имейл. " Банкови чиновници в никакъв случай няма да ви накарат да инсталирате приложения за далечен достъп и да пробват да получат надзор върху мобилното Ви устройство или компютъра ви. Ако получите такова позвъняване, знайте, че това е опит за машинация от страна на лица, които се показват за банкови чиновници, с цел да получат достъп до средствата ви. ", разясняват от банковата асоциация и споделят още няколко съвета за запазване от измами:
 Бъдете бдителни и изключително подозрителни към позвънявания от номера от чужбина, както и към лица, които се показват за чиновници на банки, които не познавате и/или с които нямате договорни връзки. Често пъти измамниците нямат цялостна информация и налучкват банката, на която сте клиент, в опит да ви подведат.Никога не влизайте в електронното си банкиране от линкове, които сте получили по имейл, СМС или от рекламни банери в интернет, а единствено и само от формалния уеб страница на вашата банка и от формалното мобилно приложение. В случай че получите такова телефонно позвъняване, се свържете неотложно с банката си и с полицията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР