Зачестяват ли случаите на измами и заблуди на инвеститорите и

...
Зачестяват ли случаите на измами и заблуди на инвеститорите и
Коментари Харесай

КФН: Хората се подмамват по практики, използвани във филма Вълкът от Уолстрийт

Зачестяват ли случаите на измами и заблуди на вложителите и евентуалните вложители във финансови принадлежности? Как да се предпазят хората и какво да създадат, в случай че към този момент са станали жертва на машинация?

На тези и други въпроси дават отговор Марио Гаврилов, шеф " Връзки с обществеността и протокол " в Комисията за финансов контрол, и Калин Клисаров, квестор на " Интepaĸтив Кампъни " ЕOOД (наследник на " Глoбaл Mapĸeтc " OOД) в изявление пред Investor.bg, което Money.bg препечатва с разрешението на създателя:

Периодично КФН насочва предизвестия към вложителите да се пазят от измами. Какво постанова това? Зачестяват ли случаите?

М. Г.: Едно от главните ни отговорности е да следим за коректността на небанковия финансов пазар и да предизвестяваме хората за зараждащите рискове и проблеми. Освен тези периодически прес известия, които изпращаме, ние имаме и един непрестанен лист, който публикуваме на уеб страницата, съдържащ имената на компании, които сме засекли, и които правят нерегламентирано, без съответните позволения и лицензи, активност като капиталови медиатори. Така че моят съвет е хората да отварят тези описи, когато някой им се обади с извънредно примамлива оферта по телефона и стартира да ги омайва по какъв начин ще завоюват " сигурно " едни големи пари при всекидневно споменавана рентабилност от 40-50%.

Променят ли се методите за заблуждение на нелицензираните капиталови медиатори?

М. Г.: В последната година - година и половина се подвигна много звук към практиките на нелицензираните капиталови медиатори и те започнаха да подхващат всякакви новаторски подходи, един от които е да прибавят всякакви уширения към имената на действително настоящи компании. Така човек, проверявайки листата, в случай че не е изключително деликатен, може да се окаже в лапите на точно подобен нелицензиран медиатор.

Всъщност може ли един медиатор да прави някаква активност без лиценз?

М. Г. Това е безусловно неразрешено от закона. Изискване на закона е да бъдеш лицензиран от Комисията за финансов контрол, с цел да можеш да извършваш сходна активност. Всичко останало е безусловно неразрешено. От Нова година даже влезе в действие нов юридически правилник - MiFid II, годен за целия Европейски съюз, и капиталовите медиатори са натоварени с спомагателни отговорности във връзка с своите клиенти. Например, също така, че би трябвало да ви вземат парите и да правят активност от ваше име, медиаторите са длъжни извънредно в детайли да ви срещнат с рисковете, които носи търговията на финансовия пазар, тъй като там с изключение на да се печели, чисто теоретично може и да се губи - както част от инвестицията, по този начин и цялата инвестиция. И чак по-късно човек да вземе своето осведомено решение.

Т.е. неналичието на предизвестие за рисковете от вложенията може да е сигнал, че нещо не е наред?

М. Г. Да, това би трябвало да е сигурен сигнал за хората.

За какво още би трябвало да внимават вложителите на дребно?

М. Г.: Аз бих отправил един зов към всички хора - не превеждайте пари, без да имате подписан контракт. Когато имате подписан контракт, е добре да отидете на място физически да видите тези хора. Това не е гаранция, само че е някакъв спомагателен тип отбрана.

Преди да подпишете контракта, прочетете го деликатно, огледайте всички детайли в него, проверете дали съответната компания попада в листата с лицензираните капиталови медиатори. Чак откакто подпишете контракта, едвам тогава преведете парите си.

Много постоянно се случва пари да се превеждат на юнашко доверие, единствено след едно позвъняване по телефона. Напоследък зачестиха случаите и на връзка във Фейсбук. Не може след едно известие в обществената мрежа да преведеш всичките си спестявания, каквито случаи имаме.

Важно е да предупредим хората, и че от 2 юли бинарните варианти са неразрешени от ESMA за предложение на вложители на дребно, а от 1 август - и договорите за разлика, тъй че в случай че някой се обади и им предлага сходни екзотично звучащи финансови принадлежности, то да знаят, че това е в безусловно нарушаване на закона.

Също по този начин е значимо да превеждате средства само и единствено по сметката, указана в контракта. Имаме случаи, когато пари се превеждат по други сметки, разнообразни от посочените в контракта за капиталово ходатайство. Така че акуратно сравнявайте сметката, по която превеждате средства, с тази посочена в контракта.

Ако попаднат на нелицензиран капиталов медиатор, какво да подхващат хората?

М. Г.: Това, което е най-разумно да създадат, е или да подадат тъжба при нас, или най-малкото да се обадят на телефона на нашия информативен център. Разбира се, подаването на тъжба може да стане и по имейл, не е належащо да се идва в Комисията за финансов контрол на място. След приемане на сигнала ние започваме да работим по съответния проблем. При всички случаи най-добре е да не се превеждат никакви пари на представящите се по телефона или в обществените мрежи за лицензирани капиталови медиатори.

Общата наклонност демонстрира, че в последните месеци се усилва броят на подадените при нас тъжби, като огромна част от потърпевшите са задгранични жители, които са попаднали на измамници или през онлайн платформи, или посредством позвъняване по телефона.

Практиките са сходни на тези, употребявани в известния филм " Вълкът от Уолстрийт ". Обаждане по телефона с увещание, че сигурно се печелят пари, като това постоянно е гарнирано със комплицирани термини, след което следва превеждане на пари и доста постоянно тези пари изобщо не стигат до финансовия пазар.

В по-голямата част от случаите парите даже се превъртат през банкови сметки, офшорни компании и е доста мъчно след това да бъдат върнати, когато човек желае да си възвърне вложението. Много постоянно на хората се изпращат едни извадки по мейл, в които попадат някои от международните колоси и човек се подвежда, че има акции от Coca-Cola, Apple, а в действителност изобщо никой не е възнамерявал да влага вашите пари в сходни компании.

Около криптовалутите и биткойна имате ли сходни сигнали за измами?

М. Г.: Имаме сигнали, само че би трябвало да уточня, че чисто юридически ние не носим никаква отговорност във връзка с търговията с криптовалути и това е една празнота, която още на европейско равнище не е решена. Не е ясно кой би трябвало да отговоря за нея - дали органите, следящи небанковия финансов бранш, или централните банки. Така че нямаме отговорност и нямаме пълномощия във връзка с търговията с криптовалути.

Какво се случва с един много прочут в медиите случай към " Интерактив Кампъни ", която наследи " Глобал Маркетс "?

К. К.: Лицензът на сдружението е лишен още през юли 2014 година и са назначавани квестори. Останали са обаче десетки жители, които към момента не са получили своите средства като клиенти на сдружението. След лишаване на лиценза с комисията желаеме да се удовлетворят жителите, които са били клиенти на сдружението до тази дата. За страдание към 30% от клиентите, които са останали неудовлетворени, са превеждали пари след датата на лишаване на лиценза или към други сдружения.

За какъв тип практики става дума в тази ситуация с " Интерактив "?

К. К: Случаите, на които станах очевидец, са свързани с огромни непълноти в документите и данните, без значение от инструкциите, които пращахме на клиентите. Например липсват доказателства за основанието и размера на претендираните суми, внасяне или превеждане на пари от други жители по сметки на съответните клиенти. Имаме случаи и на много съществено разминаване на обстоятелства - да вземем за пример в едно дело движимости лица оповестяват съответна сума, само че клиентът твърди, че тя е друга. При различен случай се превеждат пари на съображение разпечатка на котировки на акции. При мен са подадени всички документи, които са събрани от КФН и от предходните квестори.

Какво могат да създадат клиентите на " Интерактив ", които към момента не са получили парите си?

К.К: Моят апел към клиентите на " Интерактив " е или да се извърнат към квестора с доказателства, като доказателства в България значи или оригинали или нотариално заверени копия на документи, които да потвърждават основанието и размера на тяхната рекламация. Те могат да потърсят правата си и по правосъден ред, като един добър вид за тях е да подадат иск за застраховане на доказателства посредством предварителното им събиране, който коства не повече от 50 лева Така те по правосъден път могат да се снабдяват с всички доказателства, свидетелски показания, в случай че са нужни и така нататък, или надлежно да заявят иск за претендираната сума непосредствено. Разбира се, сходен иск е обвързван с % от интереса, само че когато човек е уверен, че тези пари се дължат, би следвало да го заведе или да предяви установителен иск, който още веднъж е основан на % от изказвания интерес. Но при правосъден развой, българският съд ще дефинира сумата, за която се претендира и тя ще е безспорна.

В какъв период хората, наранени от " Интерактив ", би трябвало да подхващат дейности?

К.К: Бих предложил на хората, които са заинтригувани да си получат парите, да подхващат оптимално бързо дейности. От датата на лишаване на лиценза са минали съвсем четири години. Теоретичният давностен период за предявяване на вземания е пет години от преустановяване на договорните връзки, като в общия случай това значи, че те имат още една година да предявят своите вземания по правосъден ред или пред квестора.

Към момента какъв дял от хората са задоволени?

К.К.: Доста дребен, само че тези, които са задоволени са с несъмнено потвърдени вземания. С КФН желаеме този случай да се реши оптимално бързо. Призовавам клиентите на " Интерактив " да подхващат оптимално бързо дейности. Със съдействието на КФН е открита специфична сметка, в която са заделени пари за погашение на обезщетения на клиентите на компанията.

Има ли други сходни случаи на " Интерактив "?

М.Г.: От началото на годината имаме 33 тъжби с сходни случаи, тъй че това не е изключение.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР