Зачестилите катастрофи през последните месеци с млади шофьори, наложиха обсъждането

...
Зачестилите катастрофи през последните месеци с млади шофьори, наложиха обсъждането
Коментари Харесай

Обсъждат нови правила за обучение в автошколите

Зачестилите произшествия през последните месеци с млади водачи, постановиха разискването на нови правила за образование в автошколите. Предложените промени обаче разделиха инструкторите. Част от сектора през днешния ден стачкува в София и Силистра, до момента в който техни сътрудници от съсловните организации отхвърлиха да ги поддържат.

Още за казуса от Николай Минков.

Готвената нова методика за практическото образование в автошколите планува увеличение броя на часовете за кормуване от 31 на 42. Преди всеки час за шофиране инструктор и обучаем ще си вършат обща фотография, с цел да потвърдят, че няма фиктивно надписване на часове, а маршрутcj на автомобила и изминатите километри ще се записва посредством GPS.

За първи път се планува нощно шофиране, както и кормуване в мощен трафик, на автомагистрала и в мъгла. Срещу готвените от ДАИ промени се оповестиха автоинструктори, които излязоха на митинг в София и Силистра. Те предизвикаха и подписка против новите правила, която ще бъде връчена на министерствата на превоза и на образованието. Част от сектора обаче се разграничи от настояванията на своите сътрудници.

От ДАИ обясниха, че практическото въвеждане на новата методика в автошоклите ще отнеме към половин година.

Маргарита Тончева е инструктор от 20 години. Днес тя анулира часовете за кормуване с курсисти, с цел да стачкува против предлаганите промени в методиката за образование.
Маргарита Тончева, автоинструктор: Не желаем да бъдем заснемани. Не желаем също да се усилват часовете ни, тъй като 70 % от водачите вземат своя шофьорски курс от първия път. Съгласна съм да има нощно кормуване и в този момент се организира. Окей, дано да караме, само че тези 3 часа са безусловно непотребни. На какво ще ги научим, по какъв начин да превключват от дълги на къси?Стоян Стоянов: Не може те да ни засенмат без наше единодушие. Така се нарушава правото и на курсистите и на нашето.
От Асоциацията за подготовка на автомобилистите не поддържаха митинга на сътрудниците си с мотив, че новите правила ще изсветлят бранша.

Експерти по пътна сигурност обаче имат забележки към готвените промени в методиката и адресираха рецензиите си към ДАИ.
Алекси Стратиев, специалист по пътна сигурност. Не се натъртва въобще на изпитвачите, тъй като изпитвачът е индивидът, който дава права на претендент лидера - не инструкторът и не часовете, които той се образова.Той и сега може да си вземе в допълнение над тези 30 часа- 5,10,15, колкото реши против възнаграждение, само че изпитвачът е решаващата фигура в тази дееспособност, която получават претендент водачите.
От ДАИ обявиха, че единствено посредством електронна система могат да упражнят ефикасен надзор върху часовете по кормуване и качеството на образование.
Бойко Рановски, изп. шеф на ДА " Автомобилна администрация ": Не може 100 чиновници на организацията, които имат контролни функционалности да ревизират над 900 образователни центъра. Фирми, които са нелоялно на пазара, които оферират дъмпингови цени, те не дават нужни брой часове на обучаемите, което води до стартиране на улицата на неподготвени водачи. Тези компании, които афишират цени за 200 лева на курс, всички знаят, че това са компании, които икономисват от качеството на образованието.
От ДАИ увериха, че няма да вкарат новите правила, в случай че преди този момент не се реализира цялостно единодушие сред сектора и контролните органи директно ангажирани с образованието на бъдещите водачи.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР