Зачестилите кървави атаки срещу силите за сигурност в Афганистан са

...
Зачестилите кървави атаки срещу силите за сигурност в Афганистан са
Коментари Харесай

Талибаните показват на Тръмп, че предпочитат да се сражават, а не да преговарят

Зачестилите кървави офанзиви против силите за сигурност в Афганистан са проява на мощ на талибаните пред американския президент Доналд Тръмп, а наред с това целят и деморализиране на локалните сили, считат специалисти. При три от четирите огромни набези, осъществени от вторник насам против обекти на армията или полицията, бунтовниците използваха заредени с експлозиви военни коли " Хъмви " и оръжия, откраднати от силите за сигурност.

Тези интервенции свидетелстват също за нова тактика на талибаните, които се концентрират главно върху обекти на силите за сигурност, откакто години наред се опитваха да атакуват градове и жителите им бяха принудени да бягат всеобщо като в Кундуз, който за малко беше под талибански надзор през 2015 и 2016 година, и Лашкар Гах в Хелманд предходната година. Талибаните " желаят да покажат силата си след оповестяването на новата политика на Тръмп и идното разполагане на спомагателни американски сили ", изясни Ванда Фелбаб-Браун от института " Брукингс ".

За сметка на това " те не се пробват да завземат столици на провинции, към този момент не хабят силите си за този тип офанзиви ", означи тя. От пролетта насам талибаните започнаха голям брой смъртоносни офанзиви против военни обекти като огромната база в Мазар и Шариф на север през април, където убиха над 150 души.

През изтеклата седмица обаче бяха осъществени рекорден брой огромни набези - в Гардез (Югоизточен Афганистан), в Газни (Централен Афганистан) и Кандахар (на юг), както и в столицата Кабул в събота. По публични данни за пет дни са били убити общо повече от 150 души от силите за сигурност.

Промените на Тръмп

Това лято Доналд Тръмп разгласи, че американските сили ще останат в Афганистан до второ разпореждане, без да уточни краен период, и сподели, че там ще бъдат изпратени спомагателни войски. Успоредно с това американците усилиха въздушните си удари по позиции на талибаните и свързаната с тях терористична мрежа Хакани, като през септември използваха такова количество бомби и ракети, каквото не бе имало от октомври 2010 година

При поредност въздушни удари в югоизточната част на страната, по границата с Пакистан и племенните региони, бяха убити десетки бунтовници. Говорител на талибаните сподели за Агенция Франс Прес, че последните набези са " ясно обръщение ". " Ако врагът е считал, че ще ни уплаши с новата тактика на Тръмп, то ние му дадохме урок ", съобщи той. Това повишаване на насилието се следи в миг, когато на дипломатическия фронт най-накрая настава оживление с договаряния с присъединяване на Афганистан, Пакистан, Съединени американски щати и Китай при започване на седмицата за средствата за преустановяване на 16-годишния протест.

" Талибаните желаят да насочат посланието, че избират по-скоро да се борят, в сравнение с да договарят и че в това отношение се оправят доста добре ", разяснява анализаторът Майкъл Кугелман от центъра " Уилсън " във Вашингтон.

Деморализирани

Посланието в действителност има унищожителен резултат: стотици убити и ранени, тежко потърпевши и даже изравнени със земята военни бази и полицейски центрове. В Гардез талибаните изпратиха най-малко три натъпкани с експлозиви транспортни средства, в това число хъмви и камион, преди да открият огън, взел минимум 60 жертви. В Газни те нападнаха на два пъти централното ръководство на полицията.

Тези набези деморализират бойците, икономисват на талибаните рецензиите за гибелта на цивилни и им дават опция да откраднат военно съоръжение - заместник-министърът на защитата призна, че " десетки " хъмвита и военни камиони са изчезнали в последните години. " За афганистанските сили е изключително деморализиращо да виждат личната си военна техника в ръцете на врага ", отбелязва Кугелман.

Сред афганистанските бойци и полиция се шири корупция и дезертиране, а новобранците изнасят цялата тежест: специфичният общоприет контрольор за възобновяване на Афганистан (SIGAR), назначен от американския Конгрес да следи разноските на Съединени американски щати в Афганистан, дефинира загубите като " шокиращи " и " нетърпими ".

Повече агресивност

За да отговори на тези нападки, неизвестен източник от афганистанските сили сподели за Агенция Франс Прес, че армията би трябвало да демонстрира " повече агресивност и да излезе от базите си ". Ванда Фелбаб-Браун предлага също да се подсилят контролните постове и да се усъвършенства обменът на информация. Влиятелният шеф на полицията в Кандахар военачалник Абдул Разик приканва да се подсилят " допустимо най-бързо " афганистанските военновъздушни сили, с цел да се пресичат бързо офанзивите, които не престават с часове като в Гардез.

Според Разик, многократните набези в последните дни, с изключение на, че са отговор на Доналд Тръмп, демонстрират, че сезонът на талибанското нахлуване е бил несполучлив и не е донесъл на бунтовниците никакви придобивки. Талибаните прочее към този момент оповестиха, че предстоят нови набези. " Вместо да се безпокоим, би трябвало да вземем нужните ограничения ", сподели Разик./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР