Зачестиха случаите на пострадали в планината през лятото. Само за

...
Зачестиха случаите на пострадали в планината през лятото. Само за
Коментари Харесай

Случаите на пострадали в планината през лятото зачестиха


Зачестиха случаите на потърпевши в планината през лятото. Само за седмица планинските спасители от отряд Добринище организираха няколко акции, подкрепени от сътрудниците си в Банско. Зад сполучливо завършилите избавителни действия обаче се оголиха съществени проблеми. Заради липса на Закон за доброволчеството, чийто план се търкаля от няколко години сред институциите, има обезпокоителен спад на интереса към планинското избавяне. Туристите всеобщо подценяват риска в планината и не вършат здравна застраховка.

Летният планински туризъм бележи сериозен растеж през последните години, което е доста добра индикация, макар някои нерешени проблеми с местата за настаняване, изискванията в планинските хижи, незадоволителните къмпинги и цялостната липса на терени за кемпери и каравани.

Няколко случая белязаха този сезон в планината над Добринище, за щастие  не толкоз тежки, само че тези случаи слагат въпроса за недостига на планински спасители и неналичието на човешка нравственос в планината.

Цветан Пчелин от отряда в Добринище изясни:

" В отряда в Добринище сме 15 индивида на наряд, само че от тези 15 индивида сме непрекъснато в Добринище единствено 4-5 индивида. Другите са на работа по Благоевград, по София, по морето, дори и по чужбина. Това е незадоволително, само че за жалост няма млади момчета, които да имат предпочитание за планински спасители ".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР