Зачестиха ли инцидентите с опасни сгради? Следи ли някой за

...
Зачестиха ли инцидентите с опасни сгради? Следи ли някой за
Коментари Харесай

Огромна опасност в България - може да умрете, докато си ходите по улицата

Зачестиха ли случаите с рискови здания? Следи ли някой за сигурността на постройките, в които живеем и към които се движим?

След нелепата гибел на две девойки при рухването на остаряла постройка в центъра на София, казусът „ Алабин " се трансформира в знаков, когато приказваме за рискови здания.

На 19 септември 2016 година две девойки починаха под руините на рухналата сграда на улица "Алабин ". Те минавали инцидентно с колата си край постройката, когато тя се сринала. След промяната на петима прокурори по делото, обвинителният акт влезе в съда. Като виновни за случая са посочени четирима души, а по делото са събрани 40 тома доказателства. Предстои съдът да изпита 47 очевидци и да изслуша 10 движимости лица.

"Случаят на улица "Алабин " сложи казуса на фокуса на публичното внимание. Едно 70 години, но напълно жестоко, би трябвало да е междинната възраст на постройките. Стоманобетонната структура, тя може да е безконечна, само че естествената гаранция, е 30 години. Случаите ще зачестяват, тъй като сградният фонд остарява. ", сподели пред камерата на "Събуди се " арх. Миломир Богданов.

Проблемът, съгласно проектант Богданов, не е във възрастта на постройките. А в това, че притежателите им не ги поддържат. Без значение дали постройките са остарели или нови, грижата за тях е обвързване на притежателите. Но липсва, споделя архитектът.

"Те си ги има контролните органи. Но контролните органи би трябвало да бъдат обезпечени с запас - приказвам финансов и човешки ", сподели още арх. Богданов.

Картината в столичния регион "Възраждане " е пъстра - остарели, рушащи се здания, нови съвременни сгради и къщи-паметници на културата. Затова периодическият надзор е належащ. Има го, с помощта на това, че в по-големите общини, казусът с кадровия запас е по-малък.

"Служителите, които са от отдел "Архитектура, градоустройство и нелегално строителство " са длъжностни лица, които имат обвързване във връзка с това да ревизират положението на сградния фонд на територията на региона ", съобщи кметът на регион "Възраждане " Савина Савова.

Ако постройката не е безвредна, се изготвя наставление за ремонт или срутване. При несъблюдение, следват и наказания. Без значение дали собствеността е частна, общинска или държавна. В момента единствено на територията на регион "Възраждане " постройките с наставление и потребност от незабавна интервенция са 36.

"Сградите са доста постоянни, в случай че се поддържат както би трябвало. Но там градивната система е такава, че всеки панел има носеща функционалност...А той се държи на няколко примки от стомана, които могат да корозират...И в случай че се откачи един от тези панели, пада цялата секция. Просто те са като къщурка от карти ", сподели още арх. Миломир Богданов.

"В йерархията идващото равнище, идната администрация, която е способена, това е Дирекция "Общински строителен надзор " към Столична община и идващото равнище, което към този момент национално равнище, това е ДНСК ", добави кметът на регион "Възраждане ".

Следващите две администрации, изясняват от районната, могат да бъдат сезирани за възможна взаимна работа с тях, само че единствено след подаден сигнал за рискова постройка. Национална статистика няма данни какъв е броят им.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР