Зачервените очи невинаги са признак за заболяване и се асоциират

...
Зачервените очи невинаги са признак за заболяване и се асоциират
Коментари Харесай

Зачервено око - кога е спешно състояние?


Зачервените очи не всеки път са симптом за заболяване и се асоциират повече с претоварване на зрението при работа, както и при

остра или хронична корист с алкохол, тютюнопушене и престой в задимена среда. И до момента в който има хора, за които по една или друга причина капките за зачервени очи са станали съвсем всекидневен обред, то в някои случаи този признак може да е сериозен сигнален знак.

Голяма група са положенията, които могат

да доведат до „ кръвясали “ очи. Те се съпровождат и от голям брой други признаци – изсъхнало око, или пък сълзящо такова, болежка, парене, раздразнение, затруднено виждане и други И до момента в който тези недоволства са доста и разнородни, зачервяването на очите е това, което ги сплотява и е първото, което ще направи усещане – на Вас и на лекаря.

Откъде идва зачервяването?

Конюнктивата е транспарантна мукозна обвивка, която покрива предната част на склерата (бялото на окото) и вътрешната повърхнина на клепачите. В нея се намират кръвоносните съдове, които най-често са източника на зачервяването.

Различни процеси могат да причинят по-богато кръвонапълване на съдовете в конюнктивата – събитие известно като инекция . Повърхностните съдове се уголемяват, нагъват и стават добре забележими. В тези случаи изпъква яркочервения цвят, чиято плътност пораства в посока към клепачите.

1.

Конюнктивит

Популярно заболяване – тъй като на мнозина им се е случвало и тъй като всеки е чувал за него. На процедура това е инфектиране на конюнктивата. Причините могат да бъдат инфекциозни (вируси, бактерии), алергични, заради контузия, синдром на сухото око и други

Достатъчно постоянно конюнктивитът ни навестява в хода на зараза на горни/долни дихателни пътища – изключително в детска възраст. При всеки инфекциозен развой кръвоснабдяването в региона се усилва, с цел да дойдат повече имунни кафези на бойното поле. Така и при зараза в конюнктивата това се случва и инекцията е забележима.

Зачервяването на очите при конюнктивит за потърпевшия е нищо на фона на главните недоволства – чувство за непознато тяло, глождене, парене, сърбеж и секреция . Неприятни недоволства, само че в случай че нямаме достъп до офталмолог, за лекуването може да се доверим на персоналния доктор – колкото за неусложнените му форми.

2.

Кератит и иридоциклит

Не чак толкоз известни термини. Кератит е инфектиране на роговицата, а иридоциклит – на ириса и цилиарното тяло. И при двете зачервяването на окото е от смесено-цилиарен вид – то има по-виолетов нюанс, обособените съдове не личат и е съсредоточено главно към ириса.

Тези болести се отличават, с изключение на с цилиарната инекция, и с недоволства като отслабено зрение , слъзотечение, болежка, конвулсия на клепачие и раздразнение от светлина.

Кератитът в главната си част е бактериален и се развива постоянно след контузия на роговицата, при което настава епителен недостатък, през който постъпват микроорганизмите.

Иридоциклитът има голям брой отличителни характерности, само че забележимото първоначално при него е тясната зеница .

Кератитът и иридоциклитът носят опасност за зрението и изискват незабавна консултация с офталмолог.

3.

Глаукомен припадък

Глаукомата е подло заболяване – невродегенеративна увреда на зрителния нерв и ретинта, което обичайно се асоциира с нарасналото вътреочно налягане . То е чест, само че в действителност не е водещ признак.

За страдание, при сериозна група от пациентите точно глаукомният припадък е първа демонстрация на заболяването и се дължи на декомпенсация на вътреочното налягане.

Пристъпът стартира с внезапна и нетърпима болежка в засегнатото око, която се трансферира на съответната половина на главата и се съпътства от гадене, повръщане и колики. Пострадалият е със мощно наранено общо положение – от изнемощялост до некомпетентност и дезориентация.

Свързани публикации.. Пози на йога, рискови за страдащите от глаукома 0 Кератит - може да възникне под въздействие на UV-лъчите 0 Аденовируси - причина за кашлица, конюнктивит и диария при децата 0

Силното зачервяване на окото се дължи на застой в цилиарните и конюнктивни вени. Това значи, че нарасналото налягане в очната ябълка ги притиска и не разрешава естествения отток на кръвта по тях. Тези съдчета се уголемяват и се разказват като чевени пипала на медуза към роговицата.

Характерно е още, че окото е твърдо като камък, зеницата е разширена и паретична – не реагира на светлина, а роговицата – заради оток на епителните ѝ кафези – наподобява като матово, замъглено стъкло.

Зрението е мощно отслабено – пациентът едвам разграничава броя показани пръсти пред окото. Това положение изисква незабавен обзор от офталмолог и при липса на лекуване носи риск от прогресивна загуба на зрението.

4.

Какво още?

Кръвоизливите в окото – нормално точковидни – са израз повече на общи заболяваня, в сравнение с самото око. Такива са хронични заболявания като диабет и хипертония, които повреждат съдовата стена или пък се предизвикват в хода на вирусни инфекции и нормално се разнасят за период от 1 до 2 седмици.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР