Зачатие на св. Анна, когато тя зачена Пресвета Богородица Зачатие

...
Зачатие на св. Анна, когато тя зачена Пресвета Богородица Зачатие
Коментари Харесай

Зачатие на св. Анна

Зачатие на св. Анна, когато тя зачена Пресвета Богородица

Зачатие на светата Божия Прамайка Анна

Нашият Господ и Бог, желаейки да сътвори за Себе Си жива Църква и свят Дом за Своето престояване, изпратил Своя Ангел при праведните Иоаким и Анна. От тях Той поискал да приготви Своя Майка по плът и предвъзвестил на бездетната и неплодна Анна за зачатието и раждането на Девата от нея.

Така Светата Дева Мария била зачената и родена по заричане от Бога, въпреки и посредством плътско съединяване. Защото единствено един Господ и Бог Иисус Христос се родил от Пресветата Дева Мария без мъж и без брак, неизречено и неизказано, от Дух Свети, родил се идеален Бог и идеален Човек.

Господ, за Своето олицетворение в съвършенство, възприел всичко належащо за човешкото естество, както изначално сътворил и основал и самото човешко естество. Някои казвали, че Пресветата Дева се родила след седем месеца - и без мъж, само че това е погрешно. В реалност, тя се родила след девет месеца и по пътя на човешкото съединяване.

Празненството в чест на Зачатието се празнува в пречестния храм на Пресветата наша Владичица Богородица, намиращ се в Евораний, покрай светата велика Църква*.

* Подробно поверие за зачатието и раждането на Пресвета Богородица се намира в житието на светите Богоотци Иоаким и Анна под датата 9 септември. Веселието на праведните Богоотци Иоаким и Анна в Иерусалимския храм и живата им признателност към Бога, освободил ги от неплодството и снел от тях укора на ближните, било и начало на празнуването на Зачатието. В Заченалата се освен праведните родители, само че и целият свят имал правилен залог за изкуплението, тъй като Нейното зачатие се направило по необикновен плодороден Божий промисъл. Началото на църковното празнуване на Зачатието на Пресвета Богородица е мъчно да се дефинира с акуратност, заради дефицит на писмени монументи, само че може с меродавност да се допуска, че то почнало още в антични времена; защото всички условия от живота на Божията Майка били значими и свещени за античните православни християни. В VII в. преподобни Андрей Критски, в деня на Зачатието на Божията Майка написал канон и сказка. Денят на Зачатието е отвеян към 9 декември, тъй като този ден е девет месеца преди деня на Рождеството на Пресвета Богородица. В Константинопол празненството в чест на Зачатието на Пресвета Богородица на този ден било отпразнувано в Еворании, съгласно друго четене, Урании, покрай храма " Света София ". Тук храмът на Пресвета Богородица бил издигнат от един сенатор още при Константин Велики.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР