Забулена сова в беда беше спасена в Сливен. Птицата е

...
Забулена сова в беда беше спасена в Сливен. Птицата е
Коментари Харесай

В Сливен спасиха забулена сова в беда

Забулена сова в неволя беше избавена в Сливен.

Птицата е била открита в града от жител, който алармирал дирекцията на естествен парк " Сините камъни ".

Служителите на парка открили, че това е забулена сова (Tyto alba)*. Птицата е била омаломощена, откакто се е блъскала в прозорец. След първичен оглед не са били открити външни рани.

На совата е била оказана първа помощ. След като общото й положение е било усъвършенствано, чиновниците на парковата дирекция са я изпратили в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Специалистите от парковата дирекция показват, че това не е първият получен сигнал за открити диви животни в ДПП " Сините камъни ". Често жители алармират за открити костенурки, предпазени типове птици, а при студено време - и за бедстващи щъркели.

Експертите обръщат внимание на жителите, че когато става въпрос за избавяне на бебета птици, би трябвало се има поради, че не всеки случай се отнася за бедстващ образец. В сегашния интервал дребните на птиците се учат да летят независимо и постоянно падат от гнездата.

* Забулената сова (Tyto alba) е приблизително огромна нощна граблива птица. Оперението ѝ е доста тънко, най-вече в пастелни цветове, с бяло покривало. Ловува нощем, откакто изцяло се стъмни.

Защитен тип, включен в Червената книга на Република България. Гнезди най-вече в Югоизточна България, в хралупи на дървета, постоянно и в изоставени постройки. Снася от 3 до 8 яйца през март-април, само че при неподходящи условия отглежда единствено 1-2 дребни.

Забулената сова се храни най-вече с дребни гризачи по тази причина е извънредно потребна птица. Често се заселва в хамбари със зърно, където ловува огромен брой мишки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР