Забравете за пластамасовите пликове. Не ги ползвайте и не се

...
Забравете за пластамасовите пликове. Не ги ползвайте и не се
Коментари Харесай

Зелена светлина: На война с пластмасовите отпадъци

Забравете за пластамасовите пликове. Не ги ползвайте и не се подлъгвайте да ги купувате. Това е закононарушение. Наказва се с 4 години затвор или санкция в размер на към 40 хиляди щатски $. Добре пристигнали в Кения! Страната, която води най-ожесточена война с пластмасовите боклуци.

Обяви я през лятото на 2017-та година. Властите взеха решение да подхващат шокови ограничения, откакто пластмасовите останки се настаниха трайно в менюто на рибите, птиците и дивите животни.

Али Абдала Сканда: Много ни боли, когато гледаме по какъв начин пластмасовите боклуци непрекъснато се усилват. Те убиват нашите риби, животните страдат. Изправени пред този проблем, хората крещят от изтощение. Това в действителност е голям проблем и ние би трябвало да намерим решение.
Край крайбрежията на Кения морето не стопира да бълва боклуци. Тонове - бутилки, кутии, найлонови чанти. Местните хора споделят, че по брега могат да се намерят джапанки, пристигнали чак от Занзибар и даже от Европа.

От години Бен Морисън води персонална борба със замърсяването. От събраните по кенийското крайбрежие джапанки той създава играчки. Ресурсът се оказва изобилен.

Наблюдавайки по какъв начин отпадъците се носят във водите, Морисън решил, че би трябвало да откри метод да ги задържи в морето, само че по този начин, че да не вреди на рибите. И го разкрил! Заедно с Али Абадала основали първата лодка в света от пластмасови боклуци.

Али Абдала Сканда: Лодката е нашето обръщение. То би трябвало да стигне до всяка част на нашата страна. Планираме пътешестване и до Занзибар с нея. Искаме да ни чуят, колкото е допустимо по-наделеч по света.
Лодката е направена от хиляди рециклирани пластмасови боклуци. При градежа е употребена обичайна техника за локалните корабчета - доу. Али Абдала твърди, че пластмасата плава доста по-добре от дървените елементи поради олекотения материал, който се получава от преработката на отпадъците.

Уамбуи Кинутиа: Това е необикновено откритие. В Кения има толкоз доста пластмасови боклуци, които не се употребяват наново.
Плаващ проблем, който се трансформира в доходоносно решение. То също плава, с цел да отнесе положителната концепция до нови крайбрежия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР