Забравете за изграждането на сложни марсиански обиталища, за високотехнологични костюми,

...
Забравете за изграждането на сложни марсиански обиталища, за високотехнологични костюми,
Коментари Харесай

Да дишаме на Марс? Защо не …

Забравете за построяването на комплицирани марсиански обиталища, за високотехнологични костюми, позволяващи да се диша или за прокопаването на тунели – укрития на Червената планета. В последна сметка в случай че не може обикновено да се диша на Марс, какъв е смисълът на всичките проекти за всеобща колонизация на планетата?

Сега обаче, може да имаме нова вяра за непрекъснато доставяне с О2 на Марс и тя идва от цианобактериите. Това е семейство от бактерии, което изсмуква въглероден диоксид и отделя О2 в някои от най-враждебните за индивида места на Земята.

Екип от откриватели разгласява ново изследване в списание Science, свързващо дребните организми с опцията за живот на хората на Марс.

Спомняте ли си за фотосинтезата? По този метод растенията и другите организми трансформират слънчевата светлина в сила. Цианобактериите също употребяват фотосинтезата, с цел да създават сила, само че те са в положение да го създадат в условия с доста по-малко слънчева светлина, в сравнение с нужното за растежа на множеството растения. Всъщност учените са разкрили, че цианобактериите се развиват и се усещат добре в най-големите дълбочини на океана.

Ключова част от процеса на фотосинтезата е химичният хлорофил. Повечето растения и организми трансформират забележимата светлина в сила, употребявайки хлорофила. Изследователите са разкрили, че цианобактериите употребяват специфичен тип хлорофил, хлорофил-f, за превръщането на инфрачервена светлина в сила. Това е методът, по който те могат да живеят в такава едва осветена среда.

„ Това изобретение предефинира минималната сила, нужна на светлината, с цел да задвижва фотосинтезата “, споделя откривателят Дженифър Мортън за Science. „ Този вид фотосинтеза може да се случва даже във вашата градина под огромен камък. “

Това проучване удостоверява, че може да се пренесат цианобактерии до Марс, с цел да създават О2 за колонисти в бъдеще, декларират откривателите. Вече бяха открити организми, живеещи в пустинята Мохаве, в Антарктида и даже в екстериора на Международната галактическа станция (ISS), тъй че и цианобактериите наподобяват добре оборудвани, с цел да оцелеят даже в суровите условия на нашия планетарен комшия.

„ Това може към момента да звучи като научна фантастика, само че галактическите организации и частни компании по целия свят, интензивно се пробват да трансфорат това в действителност в недалечното бъдеще “, декларира съавторът на проучването Елмарс Крауз. „ Фотосинтезата може теоретично да бъде употребена с тези типове организми, с цел да се сътвори въздух и хората да дишат на Марс “, твърди той.

Ако теорията е вярна и този източник на извънземен О2 се приспособи към изискванията на Марс, ще бъде доста по-лесно за колонизаторите на планетата. Може и да не стане факт още няколко десетилетия, само че най-малко дава опция да се работи върху основаването на среда с натурален О2 на Червената планета.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР