Забравете Брекзит и задаващата се трансатлантическа търговска война. Дипломатическият скандал

...
Забравете Брекзит и задаващата се трансатлантическа търговска война. Дипломатическият скандал
Коментари Харесай

АР: Най-голямото предизвикателство пред Европа днес е миграцията

Забравете Брекзит и задаващата се трансатлантическа комерсиална война. Дипломатическият скандал от предходната седмица сред Италия, Малта и Франция кой да поеме отговорността за над 600 избавени в намерено море хора демонстрира, че най-голямото предизвикателство пред Европа през днешния ден е миграцията, написа Асошиейтед прес.

И тук не става дума съответно за стотиците хиляди, пристигнали през Средиземно море през последните години в търсене на по-добър или по-сигурен живот, доста от които подхванали рисковото пресичане на морето, сходно на тези на борда на избавителния транспортен съд " Акуариус ". Турция е приела повече. Миниатюрният Ливан и изпитващата компликации Йордания се оправят с съвсем два милиона бежанци.

Кризата, която заплашва самото битие на Европейски Съюз, е вътрешният зложелател: неумението на 28-те страни членки, съставляващи най-големия в света търговски блок, да овладеят взаимно миграционните потоци.

Реформирането на политиката за даване на леговище е заседнало на скалистия бряг на националните ползи. Въпросите за това кой да поеме отговорността за идващите мигранти - и дали измежду страните членки би трябвало да има квотна система за разпределение на бежанците - провокират гневни разногласия.

Отдавна страдащи страни от Европейски Съюз като Гърция и Италия, откъдето влизат по-голямата част от миграционните потоци, се усещат изоставени от останалите членове на съюза.

В отговор на рецесията някои европейски страни разположиха военни сили, издигнаха гранични огради и краткотрайно върнаха паспортните инспекции, с което бяха подронени устоите на Шенгенската зона за свободно пътешестване. Други одобриха мигрантите на своя територия.

В множеството случаи тези, които действаха сами, разгневяваха своите съседи, като просто предаваха казуса по-нататък. Взаимното доверие сред страните от съюза се изпари.

Противопоставящи се на миграцията партии се възползваха от хаоса, печелейки гласове посредством втълпяване на боязън от чужденците.

" Докато продължаваме да не признаваме, че имаме групов проблем, който може да бъде организиран само посредством групови решения, до момента в който това ни убягва, няма да намерим решение ", предизвести заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. " Ще се проваляме групово. "

Държавите от Европейски Съюз не обръщат внимание на този групов неуспех и не намират метод по какъв начин да реформират разпоредбите на съюза за даване на леговище, известни като Дъблинския правилник. Ако Дъблин не бъде поправен, това може да се окаже погребалният звън, който да възвести края на свободата на пътешестване без гранични инспекции и на удобства режим за трансгранични настоятелен връзки в целия Европейски Съюз - двете върхови достижения на съюза.

В продължение на две години държавните управления в Европейски Съюз безрезултатно се борят да поправят най-противоречивото нещо в Дъблин: мигрантите наложително да би трябвало да аплайват за протекция в първата страна от съюза, в която са влезнали. При състояние че множеството мигранти идват в Европейски Съюз през Турция или Либия, тези първи страни на влизане най-често са средиземноморските Гърция и Италия.

Това предписание се оказа част от разногласието предходната седмица към " Акуариус ", избавителен транспортен съд с 629 мигранти на борда, в това число бременни дами и деца, които били избавени край крайбрежията на Либия.

Контролиращата средиземноморските избавителни интервенции Италия спря насочилия се към нейните пристанища транспортен съд с претекста, че Малта е по-близо и тъкмо Ла Валета би трябвало да поеме отговорност.

Тогава се намеси френският президент Еманюел Макрон, обвинявайки Италия в цинично и безконтролно държание. Новото популистко държавно управление в Рим не можа да преглътне това, изключително предвид на обстоятелството, че спазвайки дефектните правила на Европейски Съюз за даване на леговище, френската гранична полиция постоянно блокира хиляди мигранти, които се пробват да изоставен Италия.

На помощ се притече новото левоцентристко държавно управление на Испания, което предложи сигурен кей във Валенсия.

" Това не е нещо, с което Малта, Италия, Гърция или Испания би трябвало да бъдат оставяни сами да се оправят. Страните отвън Средиземноморието не може да се пробват да употребяват географията, с цел да се изключат от отговорност ", сподели пред Асошиейтед прес един от водещите депутати в Европейския парламент по тематиката за миграцията Роберта Мецола.

Темата е толкоз сензитивна, че българското ротационно председателство на Европейски Съюз в продължение на месеци председателстваше договаряния при закрити врата на по-ниско ниво за реализиране на компромис - само че казусът е извънредно политически, а не механически.

Унгария и Полша отхвърлиха да одобряват бежанци, до момента в който останалите страни не способстваха с кой знае какво за предходния несполучлив опит на Европейски Съюз за шерване на бежанския товар.

Проблемът сложи под мощен вътрешнополитически напън немския канцлер Ангела Меркел, която през 2015 година отхвърли да затвори границите на Германия за мигрантите, доста от които бягащи от спора в Сирия и Ирак. Сега немският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер желае да връща бежанците, които са били регистрирани другаде.

В същото време Австрия и Дания стартират концепцията да бъдат основани лагери за мигранти отвън Западна Европа, на прилежащите Балкани. Според шефа на Института за миграционна политика " Европа " Елизабет Колет сходни проекти са симптом за времена на отчаяност.

" Тези хрумвания наподобяват добре на хартия, само че беше мъчно да се откри страна отвън Европейски Съюз, подготвена да бъде " васална страна " по този метод или да се измисли система, която фактически да бъде работеща ", сподели тя. " Това, което е новото в този момент, са размерите на политическата отчаяност в прокарването на тези хрумвания. Страните са подготвени да сложат още на масата - т.е. да заплащат повече на трети страни, и са по-малко загрижени за това какъв брой добре действат тези трети страни. "

Европейските водачи разпоредиха този месец да бъде открито решение. При състояние че такова обаче не се вижда, Меркел и сътрудниците й ще бъдат принудени на срещата си на върха на 28 и 29 юни още веднъж да се заемат уверено с казуса с миграцията. Присъствието измежду тях на новото популистко държавно управление на Италия, чийто министър на вътрешните работи се зарече да депортира десетки хиляди мигранти допустимо най-скоро, ще направи постигането на компромис още по-трудно.

" Европа може да бъде образец за всички по този въпрос, само че би трябвало да бъде проявена същинска политическа воля за излизане от полето на разгорещената реторика и за взимане на тежки решения ", съобщи Мецола. " Топката в този момент е в полето на водачите. Светът гледа. "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР