Забравете баровете - интернет е най-често срещаният начин човек да

...
Забравете баровете - интернет е най-често срещаният начин човек да
Коментари Харесай

Все повече двойки се събират в интернет, все по-малко - в баровете

Забравете питейните заведения - интернет е най-често срещаният метод човек да си откри половинка. Това споделя отчет на Станфордския университет, оповестен предишния месец на уеб страницата на образователното заведение.

Изследването, присъединило 5000 души в интервала сред 2009 и 2017 година, демонстрира забележим скок в каузи на хората, които дават отговор, че са намерили половинката си онлайн. Този отговор са дали 39% през 2017 година. " В бар/ресторант " е идващият отговор с едвам 27%.

За съпоставяне през 1995 година едвам 2% от респондентите са дали отговор " онлайн ". Най-популярният отговор е бил " Чрез другари ", следван от " В бар/ресторант " или " Чрез сътрудници ". (съответно 33% и 19% за всеки от идващите два отговора).

Данните в приложението на отчета сочат, че с годините ролята на приятелите в запознанството е намалявала за сметка на тази на заведенията. От средата на предишното до началото на това десетилетие делът на двойките, срещнали се онлайн, и този на срещналите се в заведение, са били сходни и са се увеличивали с еднообразно движение. Ролята на бара обаче се усилва по-плавно след 2010 година, по съвсем същото време той става вторият най-съществен фактор (докато тази на приятелите не стопира да намалява).

Ако при хетеросексуалните делът на срещналите се в интернет е 4 към 10, то при хомосексуалните той скача до 6 към 10.

Тази наклонност за двойките в Съединени американски щати е изцяло годна и за двойките в Испания, изяснява за " Ел паис " социологът Франсеск Нуниес в Отворения университет в Каталуня. " Това е световен феномен. Може би англосаксонските страни ни водят с няколко години, само че не доста. Тази форма на запознанство се разгръща от ден на ден, " споделя той.

Докладът (на английски)

Според социолога значим фактор е споменаваната в проучването " асинхронност " - фактът, че хората са свободни от потребността да се намират в едно и също пространство и да дават отговор едновременно, а това усилва опциите за връзка. Развитието в логаритмите, които търсят общото сред хората (макар и постоянно те да се отнасят скептично към сходни " високи " технологии), също става все по-успешно.

Наскоро швейцарско издание цитира изследване, съгласно което 23% от хората са дали отговор, че са срещнали половинката си " в свободното време ", 19% " при излизане на открито ", 13% - " в интернет ", само че данните са от 2016 година Според тогавашната информация една осма от двойките в страната не биха съществували без интернет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР