Забравени остаряват естрадните прими от 60-те години на миналия век,

...
Забравени остаряват естрадните прими от 60-те години на миналия век,
Коментари Харесай

Естрадните легенди на 60-те тънат в забрава с мизерни пенсии

Забравени остаряват естрадните прими от 60-те години на предишния век, по които въздишаха хиляди меломани. Днес имената им са позабравени, а плочите с песните им прашасват из антиквариатите и се продават по левче-два, написа Ретро.

От музиката макар своите достолепни 82 години към момента не се е отказала именитата Мими Николова. Голямата популярност я застига, когато изпява песента на композитора Петър Ступел „ Замълчи, замълчи “ към кино лентата „ Любимец 13 “ с Апостол Карамитев.



Отдавна певицата не може да се похвали с предложения за концерти, само че аудитория и предпочитание за изяви към момента има. Мими се радва, че от време на време изнася бутикови концерти в изложба „ Дечко Узунов “, а с цел да не бездейства, се хванала да пее и в църковния хор в близкия до дома ѝ храм. Закъсняло самопризнание за кариерата си тя получи предходната година, когато по случай 24 май Министерството на културата я удостои с премия „ Златен век “ и парична награда. Николова не крие, че повече се зарадвала на дарената ѝ сума, в сравнение с грамотата и плакета. С стеснение естрадната звезда признава, че е принудена да оцелява с унизително ниска пенсия в размер на едвам 200 лева

„ Толкова е мизерна, че ме е позор да я кажа. Но знам, че няма да има резултат от недоволството ми. И какво като кажа, че вземам 200 лева?! Работила съм 40 години в Радио София, тогава заплатите бяха дребни. Добре, че съм здрава и попявам на места “, разяснява неуморната Николова.

Мими поддържа топли връзки с някои от колежките си от славните им звездни години. Често се срещала с друга естрадна емблема – Маргарита Радинска. Днес Радинска е на 75 години и тотално е загърбила музикалното си минало.  „ О, какво беше това “, възкликва тя на въпроса дали от време на време си пее у дома. Няколко генерации я помнят главно със златния ѝ шлагер „ Кукла на конци “.  Друго нейно незабравимо осъществяване е испанската ария „ Адиос, мучачос “ от третия епизод на паметния сериал „ На всеки километър “.



Маргарита слиза от музикалния си връх в разгара на своята кариера при започване на 80-те години, когато е едвам на 35. През 2020-а тя получи премията  „ Златно перо “ за приноса си в българската просвета. „ Аз я заведох на Ларгото за церемонията, защото тя не знаеше даже къде се намира. Много се зарадва на признанието и красивата брошка. След това отидохме в нашата квартална сладкарница да почерпи с кафе и сладкиши “, споделя колежката ѝ Мими Николова.

От години Радинска живее сама в апартамент в столичния квартал „ Бъкстон “. Любимата ѝ сиамска котка Лейди е умряла, от близо 10 година го няма и брачна половинка ѝ – огромния композитор и аранжор Ангел Заберски. Синът ѝ, който го е наследил на пианото и носи същото име, живее в къщата им в Банкя с приятелката си, а щерка ѝ, кръстена на нея, пък е със фамилията си в настрана жилище. От нея е и единственият ѝ внук Адриан, който към този момент е на 12 година „ И двете ни деца се занимават с музика, само че той няма по какъв начин, защото е аутист. Ежедневието ми е еднакво, като на всички хора на моята възраст – виждам доста телевизия, излизам понякога, само че виждам да се прибера, преди да се е мръкнало “, споделя още музикалната фаворитка от Габрово.

Маргарита Радинска пък е съседка с колежката си Лиана Антонова, която предишния октомври навърши 85. Красивата певица е известна като първия секссимвол на родната музика. Преди повече от половин век тя се трансформира в същинска звезда. Но не каква да е, а по едно и също време естрадна и кинозвезда.
Заради умеенето си да приказва немски език тя става основна героиня на рекламния за Българското Черноморие в Германия филм „ Старинната монета “. Той е копродукция на България и тогавашната Германска демократична република. Историята е за немски екскурзиант, пристрастен по стилното по това време занимание да събира монети, който попада в България на почивка и в търсене на следващия си трофей, а в действителност намира любовта.



В лицето на нашата Лиана. С атрактивен бюст и къси поли, въпреки към този момент на 30, софиянката ловко влиза в ролята на арт рекламно лице на Златни пясъци, където се развива главната част от комедийния и сантиментален екшън с детайли на трилър и фентъзи. Покрай цялата работа всенародна известност печели и песента „ Любовта е море “  и става шлагер, както се споделя по това време по немски фасон.

През 1972 година Лиана отпътува за Лондон, увлечена от окултните науки, астрологията и нумерологията. Става последователка на Петър Дънов и се завръща назад в България, с цел да се отдаде на писателска активност. До през днешния ден тя има дълга поредност от книги, отдадени на окултизма.
За последно около нея се разшумя преди 8 години, когато таман навършила 77, тя изненада с нов албум и направи грандиозна промоция в столичен клуб в подлеза на НДК. И тогава, и в този момент Лили наподобява повече от шеметно и продължава да впечатлява с екстравагантен външен тип, само че рядко медиите демонстрират интерес към нея и я канят за изявленията в настоящите излъчвания.



В заточение е и откривателката на Лили Иванова – Мария Косева . Мнозина през днешния ден я познават само като брачната половинка на Никола Анастасов. Заедно с огромния комедиант бяха женени повече от 55 години, само че през 2016 година той умря след тежко боледуване. След гибелта му Мария се е изолирала от света и споделя, че няма нощ, в която да не го сънува, а тъгата по него я убива. Именно поради огромната си обич към Никола тя се отхвърля от кариерата си през 1963 година, забременявайки с първия им наследник.  Когато се омъжва за Анастасов, Мария към този момент е одобрена звезда, а той е просто новак артист, изявявал се на провинциални подиуми. Косева е повода Лили Иванова и Емил Димитров да бъдат видяни, защото тя е първата, която се впечатлява от гения им и ги води със себе си на турне в Румъния, с цел да я подгряват.

След гибелта на Никола естрадната легенда живее с един от двамата си синове. Голямата ѝ болежка е, че момчетата ѝ Чавдар и Ивайло не са близки. Трудно тя изживя и решението им малко след гибелта на актьора да продадат жилището му до Руски монумент, което бе фамилното им гнездо с Мария. Косева нямала финансови усложнения, защото синовете ѝ са добре осъществени – единият е в рекламния бизнес, а другият има лична компания за произвеждане на покривала, сенници и всевъзможни произведения от плат и кожа.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР