Забравени банкови сметки, по които няма средства или са останали

...
Забравени банкови сметки, по които няма средства или са останали
Коментари Харесай

Закривайте празните си сметки, за да не станете длъжници

Забравени банкови сметки, по които няма средства или са останали напълно дребни суми, може да се окажат доста подли. Освен непредвидени разноски, те може да ни докарат и надалеч по-големи неприятности, като да вземем за пример попадане в регистъра на кредитните длъжници.

" Закривайте празните си сметки, с цел да не станете длъжници ", съветва финансовият анализатор Иван Стойков от платформата " Моите пари ". Това най-много важи за разплащателните сметки, при които има месечна такса за обслужване. Такава такса банките постановат и за огромна част от спестовните сметки на клиентите си. Масово цената за обслужване на банковите сметки от година насам е 3-4 лева на месец. За разплащателните сметки, които са в пакет с дебитна карта на същата банка, таксата е по-ниска - към 2.50 лв. на месец.

Липсата на средства по сметка надалеч не значи, че банката автоматизирано ще я закрие. Така месечните такси за обслужване остават да текат и клиентът за една година може да се окаже на алено със суми от порядъка на 30-40 лева " Понеже дължимите такси не могат да бъдат прихванати от празната сметка, те ще бъдат завършени като забранен овърдрафт. Това е заем, който ще бъде отразен в Централния кредитен указател ", предизвестява Иван Стойков. А попадането в регистъра като неточен дебитор ще сътвори проблеми при бъдещо теглене на заем.

Стари дебитни карти, по които няма никакво придвижване на средства, също крият заплаха да се окажете дебитор на банката. Често хората не помнят за картата, по която към този момент не получават заплатата си - било заради лична промяна на банката или заради смяна на работодателя, който превежда възнагражденията по сметка на друга банка. В тези случаи също би трябвало да се изиска категорично закриване на картата, с цел да не се натрупат разноски по обслужването й.

При непрестанно вдигащите се цени на банковите услуги е добре сметките с дребни суми да бъдат обединени в една, поучават специалистите. Така разноските за такси понижават, а и няма заплаха да се окажете с празна сметка или на алено. Обединението на портфейли е и една от аргументите през последните две години статистиката на Българска народна банка да регистрира интензивно закриване на сметки под 1000 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР