Забраните за внос на ключови селскостопански продукти, търсени от страните

...
Забраните за внос на ключови селскостопански продукти, търсени от страните
Коментари Харесай

Забраните за внос на зърно и слънчоглед ще поставят страните в лошо положение

Забраните за импорт на основни селскостопански артикули, търсени от страните от Европейски Съюз, граничещи с Украйна, биха могли да доведат до по-евтини доставки на маслодайни семена за Северозападна Европа, давайки им преимущество във връзка с маржовете на смазване, споделиха източници пред Agricensus в четвъртък.

Няколко държави-членки започнаха стъпки за ограничение на вноса, най-много като в същото време резервираха вариантите за пренос, и тези ограничения биха могли евентуално да бъдат формализирани, в случай че Европейски Съюз утвърди краткотрайна, лимитирана възбрана, препоръчана тази седмица от Европейската комисия.

След среща на министрите на земеделието на Европейски Съюз, по време на която бяха разисквани ограничения, комисар Януш Войчеховски сподели, че актуалното предложение на Европейската комисия е за краткотрайна възбрана за импорт на пет продукта – пшеница, царевица, рапица, слънчогледово семе и слънчогледово маслодайно семе – в петте страни членки, които са най-засегнати от вноса – Унгария, Словакия, България, Румъния и Полша.
Тези артикули съставляват към 90% от целия импорт от Украйна в Европейски Съюз.

„ Ако възбраната в действителност влезе в действие, смазващите маржове ще се реалокират в Ротердам и Германия “, сподели български търговец. Особено обезпокоени са българските дробилки, които се възползваха от евтиния импорт от Украйна.

Вносният поток се забави по-рано този месец, когато държавното управление на България вкара спомагателни инспекции на качеството, които да се правят на границата при идването на камионите, последвано от цялостна възбрана, въведена на 25 април, като към 300 украински камиона чакат резултати от проби за качество в този момент.

„ Ще следим обстановката, като чакаме някои промени в политиката за импорт на слънчогледово семе през идващите няколко седмици “, сподели различен основан в България търговец пред Agricensus.
„ Видяхме фермери да протестират; може би дробилките ще създадат същото “, добави той.

Дробилките усилиха преработката и усилиха маржовете в продажбите на слънчогледово масло след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна през февруари 2022 година, което накара Украйна да изнася повече слънчогледово семе и по-малко слънчогледово масло, с съвсем 1 милион тона семена, импортирани през цялата година.

Капацитетът за трошене на България е към 2,5-3 милиона тона слънчогледови семки годишно, като запасите се правят оценка на към 1,2-1,3 милиона mt в този момент, до момента в който само 300 000-400 000 mt семена са в ръцете на дробилки, споделиха източници.

„ Някои огромни [трошачни] фабрики ще влязат в поддръжка от идната седмица, оставяйки пазара без купувачи за към три-четири седмици, защото те ще се опитат да санкционират фермерите по някакъв метод [за това, че не продават семената] “, източник споделих.
„ Купувачите не желаят да надплащат заради тази насилствена възбрана единствено поради митингите на някои фермери, това, което се случва тук, не е пазарно насочено, въобще не е вярно “, прибавиха те.
Както вътрешната, по този начин и водната логистика са други основни фактори за доставките на зърно и маслодайни семена за Европа, като участниците на пазара плануват песимистично бъдеще за експортния кулоар на Украйна на фона на нестабилните инспекции на плавателни съдове в Истанбул и неразбираема обстановка с удължаването след 18 май.

„ Нека да забележим какъв брой гъвкави ще бъдат момчетата на полската граница “, сподели основан в Германия трошач на Agricensus, разяснявайки неразбираемо директно съглашение сред Полша и Украйна при положение на възбрана за импорт в Полша.

Междувременно остават известни подозрения дали възбраната за импорт ще бъде утвърдена от Европейски Съюз, защото това може да допуска намаляване на поддръжката за Украйна в решителен миг за страната.

Освен това има и други оферти на масата, в това число активиране на спешните фондове на общата селскостопанска политика за даване на спомагателна финансова поддръжка за фермерите, наранени от украинския импорт.

„ За ечемик, рапица и пшеница за ранни култури те ще се нуждаят от търговията на зелена граница, в случай че експортният кулоар [Черноморска самодейност за зърно] бъде затворен “, добави основаната в Германия дробилка.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР