Забраниха продажбата на 2542 броя маслинови масла в бутилки от

...
Забраниха продажбата на 2542 броя маслинови масла в бутилки от
Коментари Харесай

БАБХ изтегли от пазара "Салатени миксове" с неразрешени съставки

Забраниха продажбата на 2542 броя маслинови масла в бутилки от 0,5 литра и от 1 литър на пазара. Това стана при инспекция на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) на територията на всички области у нас.

Проверени са супермаркети, хранителни магазини, хранилища на едно и дребно, както и обекти за произвеждане и бутилиране на маслинови масла.

Установено е, че на пазара се оферират така наречен " Салатени миксове " с неразрешени съставки. Има смеси от зехтин и слънчогледово олио с вложени оцветители, консерванти и ароматизанти.
„ Чети етикета ”: Зехтинът на пазара у нас – има ли ментета? В домашни условия елементарно можем да проверим дали е същински, като го сложим в хладилника на ниска температура
Най-често установените несъответствия са свързани с етикетирането – не е налична категорията на маслиновото масло, липсва информация на етикета на български език, не са посочени данни за генезис, производител или дистрибутор.

Продуктите са изтеглени от пазара, върнати са в индустриалните обекти и са пренасочени за нехранителни цели, в това число и заличаване.

На българския пазар се оферират десетки типове маслинови масла с генезис най-вече от Гърция, само че също по този начин и от Испания, Италия и Португалия.

Резултатите от инспекцията на БАБХ демонстрират, че има усъвършенстване във връзка с сходството на маслиновите масла в комерсиалната мрежа с условията на европейското законодателство.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР