Забраниха на американски фирми да й продават продукти до 2025

...
Забраниха на американски фирми да й продават продукти до 2025
Коментари Харесай

САЩ наложиха жестока санкция на китайската ZTE

Забраниха на американски компании да й продават артикули до 2025 година

ZTE няма да може да купува чипсети от Qualcomm, в случай че не се контракти с американските управляващи

Министерството на търговията на Съединени американски щати забрани на американските производители да продават артикули на китайската ZTE, считано до 2025 година, съобщи Ройтерс. Това може да окаже пагубно въздействие върху китайската компания.

Отношенията на управляващите в Съединени американски щати с китайските софтуерни колоси Huawei и ZTE са обтегнати. В началото на годината Съединени американски щати не разрешиха на Huawei да продава смарт телефони в страната посредством оператори, като по този начин на процедура затвориха американския пазар за мобилните устройства на компанията, която е третият по величина производител на смарт телефони в света.
още по тематиката
Ситуацията със ZTE е още по-интересна. През предходната година компанията беше санкционирана с 1,19 милиарда $, поради нарушение на наказания, наложени от Съединени американски щати. Съгласието на ZTE за заплати тази санкция й разреши да избегне възбрана на експорта на артикули от американски компании в Съединени американски щати, в частност едночипови системи (SoC) на Qualcomm, които се употребяват в смарт телефоните.

Сега обаче възбраната за експорт на чипсети още веднъж надвисна над ZTE. Твърди се, че компанията е нарушила изискванията на миналогодишния контракт със Съединени американски щати, според който ZTE не би трябвало да изплаща бонуси на чиновници, които имат отношение към покупко-продажби с Иран, както и да уволни някои от тях.

На уеб страницата на Министерството на търговията на Съединени американски щати се появи известие, че се възобновяват по-рано прекратените наказания против ZTE. Това значи, че държавното управление не разрешава на американските компании да доставят артикули на ZTE до 13 март 2025 година

Основният проблем за ZTE е, че няма да може да получава чипове от Qualcomm. Около 25-30% от съставените елементи, купувани от ZTE, се създават от американски компании. Забраната се простира и върху софтуера от Съединени американски щати, само че няма изясненост дали това включва операционната система Android, която официално е безвъзмездна за производителите на смарт телефони.

Освен ZTE ще пострадат и някои други американски компании. Така да вземем за пример, към 30% от приходите на Maynard идват от покупко-продажби със ZTE. Според анализатори, ZTE ще съумее да се контракти с управляващите в Съединени американски щати в границите на 3 до 5 месеца.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР