Забраненият плод, изкушил Адам и Ева и станал причина за

...
Забраненият плод, изкушил Адам и Ева и станал причина за
Коментари Харесай

Райската ябълка - грях е да не я вкусите РЕЦЕПТИ

Забраненият плод, изкушил Адам и Ева и станал причина за изгонването им от Рая, в действителност е потребен. И в случай че в Библията е грях да вкусиш от него, в действителния живот си е същинско закононарушение да не се възползваш от неповторимите му свойства. Особено през зимата, когато защитните функционалности на организма ни отслабват и сме склонни по-често да боледуваме.

Райската ябълка оказва помощ за повишение на имунитета. Тя е от плодовете с най-високо наличие на витамин С - към 80% от целесъобразния му дневен банкет. Стимулира имунната система и усилва производството на бели кръвни тела, които са главните „ пазители “ на тялото от вирусни и гъбични инфекции и отрови. Плодът е богат и на витамините А, Е, В6, както и диетични фибри, манган, мед, магнезий, калий и фосфор.

Тя се предлага при болести на храносмилателния тракт, лекува скорбут и малокръвие, а наличието на фруктоза я прави доста подобаваща за диабетици. Цветът и дръжката на този плод имат приложение като противокашлично средство и за облекчение на дишането. Семките, опечени и смлени, могат да заместят кафето. Доказано е, че при консумация на 3-4 божествен ябълки на ден хипертоници могат изцяло да контролират кръвното си налягане без потребност от банкет на медикаменти.

Родината на райската ябълка е Централен Китай. Пренесена в Япония, тя се трансформира във високоценен овощен тип. Разпространявайки се от изток на запад, през днешния ден райската ябълка е една от типичните за субтропичния пояс култури.

Твърди се, че е пренесена в България още през XIII в. от грузински монаси. При посещаване в Бачковския манастир те дарили на послушниците фиданки от непознатия до тогава у нас овощен тип.

Познати са над 800 сорта, като у нас се отглеждат едвам 6-7 от тях. Обикновено сме привикнали да мислим, че южните култури са чувствителни към ниските температури през зимата. Райската ябълка обаче прави изключение. Сравнена с нара, маслината, смокинята и дафиновото дърво, тя е по-студоустойчива. През интервала на покой устоя до -20°С, а съгласно някои създатели и до -25°С.

Плодовете на райската ябълка се употребяват за консумация в прясно положение, както и модифицирани в сладка, желета, мармалади, пестил, спиртни питиета и оцет.

Характерно за този плод е, че незабавно след брането усетът му е малко тръпчив и е належащо да доузрее, преди да се употребява. Обикновено са нужни към две седмици, с цел да стане плодът подобаващ за ястие. Може би това е една от аргументите той да не е доста известен у нас.

Най-устойчив е сортът Костата. Цъфти в края на май и началото на юни. Райската ябълка е овощна просвета, която изисква напояване, в случай че преваляванията са по-малко от 600-700 мм, изключително когато плодовете към този момент са налице и стартират да стават по-големи. Не е претенциозна към типа на почвата, само че обича да има влага. Животът на този плод доближава от 100-200 до 500 години.

Как да я запазим

Съхранявайте райската ябълка в ледник, най-добре в долното поделение, предопределено за плодове и зеленчуци. Там те могат да устоят най-много 2 седмици. В никакъв случай не замразявайте плода.

Когато избирате райска ябълка на пазара или в супермаркета, няма по какъв начин да не ви направи усещане, че огромна част от плодовете са позагнили. Това е обикновено и в множеството случаи е белег, че плодът е зрял и апетитен. Избирайте относително твърди божествен ябълки, без механични пострадвания. Добре узрелите плодове консумирайте бързо, тъй като нямат огромна продължителност.

Ако райската ябълка е към момента зелена, оставете я на перваза на прозореца и изчакайте да се оцвети добре. За най-вкусни се смятат плодовете, зрели на дърво и придобили мека и сладка консистенция.

Възпяват я на празник в село Хрищени

Празник на райската ябълка се организира всяка година в края на ноември в старозагорското село Хрищени. Девизът му е „ За да сте здрави и засмени - яжте божествен ябълки от Хрищени! “. Този плод е изобразен и върху флага на селото.

Местните хора настояват, че живеят по-дълго и имат положително зрение тъкмо поради райската ябълка. Плодът пораства допълнително от 140 къщи в селото. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те години на предишния век локалният духовник Николай, който бил другар с основния овощар на Борис ІІІ.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР