Забраненият от съда и властите в Испания референдум за независимост

...
Забраненият от съда и властите в Испания референдум за независимост
Коментари Харесай

Забраненият референдум в Каталуня приключи с над 760 ранени, какво следва

Забраненият от съда и управляващите в Испания референдум за самостоятелност на Каталуня завърши с произшествия с принуждение сред полиция и гласуващи най-вече в Барселона, в които в съгласно каталунските управляващи са ранени 761 души.

Вместо да охладят пристрастеностите сцените на конфликти доведоха на моменти рецесията до избухлива обстановка, която раздруса испанската политика и общество и занапред резултата от нея ще се усеща и разяснява в Европа.

Единството на Испания бе непокътнато, само че с цената на разширяващо се разединение сред Мадрид и най-богатата провинция на страната - каталунската стопанска система е съвсем с размера на тази на Португалия.

Събитията в неделния ден се диктуваха от командващите полицията и жандармерията, само че негативите сигурно ще обере министър председателят Мариано Рахой. Той пропусна срещата на водачите на Европейски Съюз в Естония, с цел да остане в Мадрид във значими за Испания дни, само че по всичко наподобява, че не съумя да приложи закона без да раздуха още повече блян към самостоятелност в Каталуня.

Поуки от случилото се ще си вземат страни, където има сходни проблеми, каквито са Англия, Италия, Белгия.

Фактически референдумът не се състоя, само че и полицията не разполагаше с запас да затвори всяко допустимо място за гласоподаване в съвсем 1000 градове и села и да попречи на над 7200 души от изборните комисии да проведат вота.

Шансът Каталуня да се отдели скоро бе нулев още преди неделното гласоподаване. Независимо от резултатите и даже Мадрид да бе оставил то да се организира, то няма легитимност в Испания и чужбина.

Правителството на каталунския водач Карлес Пучдемон може да работи рисковано и да реши да разгласи самостоятелност, в това число като хвърли виновността за насилието върху Мадрид. Но тогава централното държавно управление на Рахой може да прибегне до член 155 от Конституцията, който до момента в никакъв случай не е бил употребен.

Това е така наречен нуклеарна алтернатива в разногласието с Барселона, тъй като ще води държавното управление в непознати конституционни води и ще раздруса Испания. Целта на член 155 е да даде съображение на Мадрид да замрази самоуправлението на една от 17-те самостоятелни провинции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР