Забранената зона край Чернобил се радва на бум в туризма,

...
Забранената зона край Чернобил се радва на бум в туризма,
Коментари Харесай

Експерти: Не взимайте със себе си водка, ако сте на екскурзия край Чернобил

Забранената зона край Чернобил се радва на взрив в туризма, с помощта на триумфа на сериала на HBO, отдаден на нуклеарната повреда през 1986 година Въпреки това, едно изказване от лентата - че руските екипи, ликвидиращи последствията от повредата изпиват тонове водка, с цел да оказват помощ на телата си да се борят с радиацията, се оказва освен неправилно, само че може да бъде и смъртоносно.

Туристите, посещаващи Чернобил, които възнамеряват да пият водка, с цел да се „ защитят от радиация “, в действителност са изправени пред по-големи опасности за здравето си, предизвестиха медицински специалисти на конференция в Москва осведоми Нова телевизия.

" Не вземайте никаква водка със себе си ", сподели Наталия Шандала, заместник-директор по науката и биомедицинските технологии във Федералния медицински и биофизичен център в Бурназян.

Владимир Клочков, основен откривател по радиационна сигурност в Центъра в Бурназян, който взе участие в интервенцията по преодоляване на обстановката в Чернобил през 1986 година, съобщи, че няма медицински доказателства, които да подсказват, че водката е добра отбрана против радиоактивния стронций.

„ Когато дойдох в Чернобил на 17 май, не ни беше обещано изсъхнало вино, макар че имаше бира. По-късно, през юни, в зоната е въведен „ сухият режим “. Причината е доста елементарна - потреблението на алкохол докара до доста автомобилни произшествия и други произшествия “, напомни Клочков.

„ От тази позиция не е целесъобразно да вземате алкохол със себе си на екскурзията. Когато човек е изтрезнял, той е в положение вярно да прецява обстановката към себе си “, акцентира ученият.

Районът на Чернобилската нуклеарна повреда стана обект на засилен интерес след триумфа на сериозния сериал на НВO „ Чернобил “ при започване на тази година. Едно от най-известните неправилни схващания от сериала е, че всички екипи непрекъснато пият водка. Сцени от лентата демонстрират случаи, в които алкохолът е бил употребяван в огромни количества. Както обаче споделиха някогашните членове на екипа, които са гледали сериала, частта с изпиването на тонове водка са чист мит и образец за „ художествена небивалица “ от основателите на сериите.

Миналия месец украинският президент Владимир Зеленски подписа декрет за основаването на " зелен кулоар " за учените, историците и туристите, които посещават района. В средата на юли беше приключен новият саркофаг, финансиран от Европейския съюз. Той обгръща остарелия саркофаг, издигнат в края на 1986 година, с цел да покрие опустошения реактор номер четири и да предотврати изхвърлянето на неговата смъртоносна радиация.

Чернобилската нуклеарна злополука става в нощта на 25 април 1986 година и е породена от опит, симулиращ спиране на тока. Той е ръководен от заместник-директора на системата, който жестоко нарушава разпоредбите за сигурност и изключва голям брой системи за компютърна сигурност. Това води до неконтролирана реакция и парна детонация, последвана от графитен пожар.

При случая умират 4000 души, най-много от ракови болести, сочат данни на Световната здравна организация. Аварията замърси към 50 000 квадратни километра територия в северна Украйна и до 20% от площта на Беларус. /nova tv
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР