Забранен през 1964 г. и пресъздаващ ужасна трагедия, разтърсила един

...
Забранен през 1964 г. и пресъздаващ ужасна трагедия, разтърсила един
Коментари Харесай

Забранена творба на Георги Марков, предрекла сриването на тоталитаризма, с ново луксозно издание

Забранен през 1964 година и пресъздаващ ужасна покруса, раздрусала един български град през 1956 година, „ Покривът “ от огромния български публицист, драматург и публицист Георги Марков се появява за пръв път едвам през 2007 година, с помощта на редакторския труд на Цвета Трифонова.

В началото на 2020 година книгата се появява още веднъж в ново първокласно издание с корицата на Дамян Дамянов и предговори на Светлозар Игов и Цвета Трифонова .

„ Покривът “ е един от най-силните романи на надарения български публицист отстъпник, който, въпреки и да звучи антиутопично, основава ослепителен портрет на българското общество по време на тоталитарния режим и разкрива действителните връзки сред хората и властта през 50-те години на предишния век .

Когато гигантският покрив на новостроящ се завод в бъдещия металургичен цех „ Ленин “ в Перник се срутва и погубва служащите, които в този миг са под него и върху него, тази привидно допустима когато и да е преживелица се трансформира в катализатор на гневния конфликт сред светлите идеали и мрачната действителност .

На страниците на своя разказ Георги Марков , който по това време е в града в командировка и става очевидец на злополуката и на избавителните интервенции, съумява да направи безмилостна дисекция на комунистическото общество, която не скрива нито режима на гнет и боязън, нито изкривяването на истината от страна на партията .

 книга Ciela

През пречупените ориси на хората, идейния фанатизъм, недоверието и лъжите, които разяждат основите на Покрива, книгата се трансформира в първата българска творба, която вкарва обществената проблематика като тематика в родната литература от втората половина на предишния век и може би е въодушевила други създатели като Богомил Райнов и Блага Димитрова.

„ Покривът “ , жертван да падне, още преди да е приключен, остава най-силният вик против всеки злокобен обществен опит, подкопаващ морала и човешкия дух.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР