Забраната за внос на украинско зърно не трябваше да се

...
Забраната за внос на украинско зърно не трябваше да се
Коментари Харесай

Зърнопроизводители срещу преработватели за забраната на внос на зърно от Украйна

„ Забраната за импорт на украинско зърно не трябваше да се вкарва. В началото предупредихме, че тя ще се отрази на цената на преработката на масла. Тя не оказа резултат, в противен случай, цените на слънчогледа паднаха след въвеждане на възбраната ". Това съобщи Яни Янев, ръководител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в предаването „ Твоят ден " по NOVA NEWS.

От своя страна българските аграрни производители предизвестиха, че държавното управление с разрешаването на импорт на зърно от Украйна в този момент: „ обрича на разпродажба личните си аграрни производители ". Страните, които бяха въвели възбрана за украинско зърно - Полша, Словакия, Унгария, удължават възбраната за импорт. Словения също забрани вноса на зърно от Украйна.

Според Янев имаме мощности да преработим и българското, и украинското зърно. „ Над 85% от слънчогледа на България е избран за експорт. Външният пазар дефинира цените и най-много Русия и Украйна, които са най-големите производители ", сподели Янев.

Като представител на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти той изясни, че Румъния, Молдова и Украйна са страните, от където може да се внесе слънчоглед. Преработвателите са били срещу налагането на възбрана на вноса на слънчоглед.

Според зърнопроизводителя Станимир Станчев са били планувани 164 млн. лв., които не са влезнали в бюджета. Тези милиони повече ли са от 9 милиарда лв., които секторът ни доставя на Брутният вътрешен продукт, запита той. „ Ние доближаваме до трапезата всеки един българин под формата на лихва, заплата, продукция ", сподели той и добави: „ До нас не са достигнали помощи, не желаеме и дотации, желаеме да работим по идентични правила както хората отвън Европейски Съюз, чиято себестойност на стоките е доста по-ниска ".

В отговор на думите на премиера за дотациите за сектора Станчев сподели: „ Ние парите за дотациите сме си ги изработили по правилник ".

В отговор на думите на Янев, че цените зависят от международния пазар, Станчев сподели, че в България има огромна разлика от цената на борсата и на пазара, който се предлага тук. „ Вижте парадокса - през вчерашния ден бяхме към 35 сътрудници, от които всеки се питаше: „ някой търси ли слънчоглед ". Търговците отхвърлят да го купя. Има далавера. Цените от 2 лева изкупна цена преди година и нещо, сега е към и под 70 стотинки. С 200% ли спадна цената на олиото. Изкупната цена на българското зърно изкуствено се натиска надолу ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР