Забраната за внос на украински слънчоглед се оказва проблем за

...
Забраната за внос на украински слънчоглед се оказва проблем за
Коментари Харесай

Производители на олио се оплакват от недостиг на слънчоглед

Забраната за импорт на украински слънчоглед се оказва проблем за сектора, призна пред Нова телевизия Яни Янев от Сдружението на производителите на растителни масла. " Ние предупредихме още преди въвеждането на възбраната, че тя няма да окаже резултат на цените на слънчогледа в България, само че сами да внесем суровина на пазарни цени. 3 месеца и половина след въвеждането, цените на слънчогледа на вътрешния пазар се коригираха с 100-150 лева, надолу. Ни сме непосредствено свързани с външния пазар ", изясни той. И посочи, че сътрудниците му разчитат напълно н българския слънчоглед. 

Капацитетите на преработвателите обаче са нарастнали съществено, а мощностите са от 3-3,5 млн тона. Отделно се е развила и преработката на белен слънчоглед. " Освен български слънчоглед разчитаме и купуваме съществени количества от Украйна ", посочи Янев. 2020 година са импортирани към 820 хиляди тона да вземем за пример.

Според него главните количества български слънчогледа са предопределени за износ. Вътрешната консумация на Българи е към 250 хиляди тона годишно.

Не чака понижаване на количествата олио у нас, или повдигане на цената, в случай че няма някакви изключителни събития. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР