Забраната за внос и износ на руски петрол в ЕС

...
Забраната за внос и износ на руски петрол в ЕС
Коментари Харесай

Как България инрепретира забраната за внос и износ на руски петрол?

Забраната за импорт и експорт на съветски нефт в Европейски Съюз по краткосрочни контракти влезе в действие на 5 декември.

С решение на Министерски съвет от 2 декември България одобри дерогацията (отлагането на забраната), контрактувана с Европейски Съюз, за импорт на съветски нефт и нефтопродукти. В същото решение е заложено страната ни да забрани износа на създадени у нас петролни артикули след 5 март 2023 година.

Какво написа в възбраната за импорт и експорт на съветски нефт?

В регламента на Европейския съюз за налагане на наказания по отношение на Русия е заложена възбрана за вноса на съветски недопечен нефт по море. Извън нея остава петролът, който се получава по тръбопроводи от страните членки.

Забраната влезе в действие от 5 декември за краткосрочни контракти за доставка на съветски нефт и ще влезе в действие от 5 февруари за дълготрайни. Има няколко изключения. В случай, че страните, които получават нефт по водопровод, не могат да ги получат поради независещи от тях аргументи, това може да стане по море.

България има право на дерогация (отлагане на забраната) за интервал от две години - до края на 2024 година. Дотогава рафинериите у нас би трябвало да престанат да употребяват като суровина съветски нефт. Изключението важи за контракти за доставка на петрол подписани преди 4 юни 2022 година.

Забранен ли износът на петрол и нефтопродукти с генезис Русия?

Един от сериозните проблеми пред страната е дали е неразрешен износът на петрол и нефтопродукти с генезис Русия. Тук има две хипотези.

Според първата е безусловно неразрешен износът както на недопечен нефт, по този начин и на нефтопродукти, които са импортирани като такива от Русия.

Втората догадка е за нефтопродукти, получени след обработката на съветски нефт в България. Според министерството на финансите в тази ситуация няма възбрана за експорт на сходни артикули. Причината - те към този момент са артикули създадени в Европейския съюз и на никое място в регламента категорично не се загатва да има такава възбрана. В момента по въпроса се водят договаряния с евроинституциите.

Защо е значим за България износът на нефтопродукти, създадени у нас?

Основното гориво, което се използва в страната, е дизел, демонстрират данните на Агенция " Митници ". За да се получи обаче дизел от нефта, се получават и съпътстващи артикули. Част от тях са неразрешени за потребление на територията на България и би трябвало да бъдат изнесени, с цел да се осъществят. В случай, че останат в складовете на съответната рафинерия, те ще ги запълнят и тя би трябвало да спре производството на дизел, което ще докара до дефицит.

По данни на финансовото министерство, в района има дефицит на нафта и по тази причина мъчно страната ни ще откри от кое място да си набави.

Защо цените на дребно са високи?

Според икономическите специалисти, които наблюдават пазара на горива - съветската примес - Уралски и лек сибирски нефт се продава с отстъпка и по този начин излиза с сред 20 и 30 $ по-евтино от европейския вид " Брент ". До преди две години тези отстъпки бяха в границите на от 5 до 10 $. След смяна на обстановката разликата сред другите типове нефт се усилиха. В същото време, обаче, макар че най-голямата рафинерия у нас се зарежда главно с съветски нефт, цените на дребно не дават отговор на това.

Според данните на Агенция " Митници " през предходната година рафинерията в Бургас е употребила 55% съветски нефт и 45% други типове. Тази година делът на съветския нефт е 88%.

Очаква се срокът от две години да е задоволителен, тъй че рафинерията да си обезпечи доставката на суровина с различен генезис.


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР