Забраната за огласяване на резултати от екзитполове в изборния ден

...
Забраната за огласяване на резултати от екзитполове в изборния ден
Коментари Харесай

Ще падне ли забраната за огласяване на предварителни резултати в деня на изборите?

Забраната за разгласяване на резултати от екзитполове в изборния ден да отпадне или да бъде прецизирана, тъй че да бъде ефикасна. Това предлага на Народното събрание Централната изборна комисия в разбора си на извършените предходната година локални и европейски избори, оповестява 24 часа.
“Предлагаме да се преразгледа нормативната уредба, която сега не разрешава публикуването на резултати от екзитполове в изборния ден, тъй като в този момент тя разрешава да бъде заобикаляна от медиите и не е ефикасна. Някои медии употребяват най-често обществените мрежи, с цел да разгласяват резултати. Това води и до дискриминация сред самите медии. От една страна, някои съблюдават възбраната за разгласяване на данни, а други пък разгласяват такива на своите уеб сайтове и когато установяваме нарушаване, ги глобяваме. Трети, които разгласяват данни в обществените мрежи, без да имат линк на уеб страницата си, който да препраща към профил там, обаче не могат да бъдат глобени. Тази правна рамка не е ефикасна, тъй като разрешава да бъде заобиколена, а и глобите, които постановяваме, не водят до прекратяване на публикуването на данни ”, изясни представителят на ЦИК Александър Андреев.
През февруари в Народното събрание бе образувана работна група за промени на Изборния кодекс. Тя организира няколко съвещания, само че от средата на март не се е събирала поради изключителното състояние. ЦИК няма право на законодателна самодейност. Тя моли депутатите да преценяват дали възбраната да се отстрани, или да остане. А в случай че остане – по какъв начин да се промени, тъй че да бъде ефикасна, а не официална.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР