Забраната за износ на нефтени продукти, произведени от руски петрол,

...
Забраната за износ на нефтени продукти, произведени от руски петрол,
Коментари Харесай

Бюджетната комисия на НС ще обсъди забрана за износ на нефтени продукти от руски петрол

Забраната за експорт на нефтени артикули, създадени от съветски нефт, ще бъде разисквана от бюджетната комисия в Народното събрание.

Вчера комисията по енергетика утвърди законопроекта, импортиран от Движение за права и свободи, макар че представителите на служебното държавно управление остро се опълчват на нея.

Предложението идва малко повече от седмица, откакто кабинетът и представители на " Лукойл Нефтохим Бургас " оповестиха, че компанията към този момент ще заплаща налози в България, само че при изискването, че има право да изнася артикули от съветски нефт.

Законопроектът, препоръчан от Движение за права и свободи, би трябвало да влезе в действие от 5 декември и се ползва до края на дерогацията за импорт на съветски нефт у нас, макар че ще влезе в действие европейското ембарго за покупка на петрол с генезис тази страна поради съветската война в Украйна.

" Дерогацията, която Кирил, Асен, Лена и другите са защитили, е да осигурите нефтени артикули за България и българските жители ", съобщи Рамадан Аталай от Движение за права и свободи по време на енергийната комисия.

Решението на специалистите ѝ да поддържат законопроекта срещна недоволството на служебния кабинет. Министър Христо Алексиев:

" Ако възбраната влезе в действие, се получава следният сюжет – след 2 седмици стопира рафинерията, България не виждам по какъв начин може да обезпечи 2,5 милиона тона дизел в границите на една седмица, това е логистично невероятно. Дори и да се случи, цените ще бъдат доста по-високи ".

Според служебния кабинет - откакто страната ни има дерогация за импорт на съветски нефт, модифицираните артикули от него могат да бъдат изнасяни, тъй като ще се с генезис България.

Според редица специалисти обаче това е практическо заобикаляне на дерогацията, а доскоро повече от седмица от " Лукойл " оповестиха:

" Не можем да работим. Заводът не може да действа в условия на ограничение на експорта. Тоест – би трябвало ни излаз. Ако няма излаз, пълним си складовете и стопираме. Това е ". Думите на Илшат Шарафутдинов, началник на бургаската рафинерия.

Нейната поръчка е, че следващата година ще бъдат платени 700 милиона лв. на хазната с връщането на цялата икономическа активност на компанията в България.

Преди " Лукойл Нефтохим Бургас " да бъде изнесена в чужбина компанията, постоянно обявяваше годишна загуба, затова - нямаше облага, която да бъде обложена.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР