Забраната за чуждестранни военни кораби да акостират на Соломоновите острови

...
Забраната за чуждестранни военни кораби да акостират на Соломоновите острови
Коментари Харесай

Соломоновите острови забраняват посещенията на военни кораби от всички страни


Забраната за задгранични военни кораби да дебаркират на Соломоновите острови се отнася за всички страни. Това уточни през днешния ден пред Франс прес представител на премиера на тихоокеанската страна, съобщи организацията, представена от Българска телеграфна агенция.

Снощи говорителка на американското посолство съобщи в официално съобщение, че Съединени американски щати са получили от държавното управление на архипелага съобщение за мораториум върху всички визити на военноморски сили в очакване да бъдат осъвременени протоколни процедури.

Говорител на премиера сподели през днешния ден, че мораториумът обгръща всички страни в света, а не дадена страна. Той добави, че няма прецизен график за осъвременяване на протоколните процедури.

Този мораториум ще притегли всеобщото внимание с оглед утежняването на връзките сред Вашингтон и архипелага, въздействието на Китай върху който пораства.

След като скъса през 2019 година дипломатическите си връзки с Тайван в интерес на Пекин, държавното управление на архипелага подписа през април с Китай просторно съглашение в областта на сигурността.

Редица западни страни, по-специално Съединени американски щати и Австралия, се притесняват, че този пакт може да обезпечи на Китай опция да построи военна база в страната.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР