Забраната на Израел да допусне на своя територия две депутатки

...
Забраната на Израел да допусне на своя територия две депутатки
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс: От какво се страхуват Тръмп и Нетаняху?

Забраната на Израел да допусне на своя територия две депутатки в американския Конгрес от Демократическата партия с изявени пропалестински възгледи е съществена тематика в днешните американски и английски издания, които показват, че това решение е било взето под напън от страна на Тръмп.

" От какво се опасяват Тръмп и Нетаняху? " пита в. " Ню Йорк таймс в заглавие на публицистична публикация. Недопускането на Илхан Омар и Рашида Тлаиб в еврейската страна демонстрира уязвимост и непоносимост, а не мощ, написа изданието. Вестникът акцентира, че е мъчно да се одобри концепцията, че американски президент ще окаже напън върху Израел, с цел да откаже достъп на двама членове на Конгреса на Съединени американски щати. Не останаха доста обичаи, които Тръмп да не е потъпкал, откогато влезе в Белия дом, само че да изложи на риск и то толкоз цинично специфичните връзки на Америка с Израел, единствено с цел да погъделичка редовите си фанатични последователи, да употребява по толкоз малоумен метод задграничен водач, с цел да накаже личните си политически съперници, да показва по този начин безсрамно липса на почитание към най-елементарните демократични правила, е нов миг, даже за него, счита " Ню Йорк таймс ", представен от Българска телеграфна агенция.

Въпреки че на Нетаняху му предстоят сложни избори идния месец, за които той в действителност доста се нуждае от поддръжката на раздробената дясна политическа база, смяташе се, че той е податлив да разреши на двете парламентаристки да дойдат в Израел " от почитание към американския Конгрес и великия съюз сред Израел и Америка ", както умно сподели предишния месец неговият дипломат във Вашингтон Рон Дермер. Вчера обаче Нетаняху малодушно се огъна под натиска на Тръмп, заключава вестникът.

Това е тъпо, както гласи една от обичаните изречения на Тръмп. Жалко е, че двама водачи - всеки от които прави всичко допустимо да наподобява корав пред редовите си гласоподаватели, излагат на риск връзките сред две партии и два народа, градени с генерации. Само слаби водачи биха рискували толкоз доста за толкоз оскъдни резултати. С каква цел? За да завоюват няколко политически точки против двама от най-новите членове на Конгреса?

Макар доста американски президенти да са се опитвали да въздействат на израелски решения по време на арабско-израелския спор, нормално са го правили дипломатично и в поддръжка на американските ползи. За разлика от тях, Тръмп оказа напън върху Нетаняху, както би го направил върху собствен чиновник и в директно нарушаване на това, което президентът на Съединени американски щати би трябвало да прави, когато демократично определени законодатели са застрашени с недопускане от водач, който му е съдружник.

Изданието " Политико " написа, че Нетаняху се държи всъщност като израелски републиканец и акцентира, че решението на израелското държавно управление да не пусне Омар и Тлаиб в страната разкрива дълбоките връзки сред партия " Ликуд " и Републиканската партия в Съединени американски щати, почнали преди повече от десетилетие. Тези връзки се чака да се засилят пред идните месеци. Тръмп се пробва да вбие чеп сред демократите от еврейски генезис и останалата част от партията във връзка с политиката към Израел в акцията си за преизбиране. Нетаняху, който на 17 септември ще се бори на парламентарни избори, въодушевено прегърна настояването на американския президент. Няма огромна разлика сред Нетаняху и републиканците, най-малко сред него и определените републикански водачи ", сподели Мат Брукс, изпълнителен шеф на Републиканската еврейска коалиция.

Колегата на Брукс - Джереми Бен-Ами от свързаната с демократите група " Джей стрийт ", се съгласява с него, само че употребява по-остри думи. " Нетаняху е всъщност израелски републиканец ", сподели Бен-Ами, който има вяра, че тези политически връзки са нездравословни за американско-израелската политика, до момента в който Брукс е на противоположното мнение. " Политико " отбелязва, че до момента в който допитванията и изборните данни сочат, че гласоподавателите от еврейски генезис към момента преобладаващо поддържат позициите и претендентите на демократите, консервативните деятели, които са евреи, имат вяра, че настава смяна към по-добро.

Британският в. " Гардиън " акцентира в заглавие, че решението на Израел да не допусне Омар и Тлаиб поражда доста рецензии. Те се споделят от водещи демократи във Вашингтон, претенденти за номинация за президентските избори през 2020 година, и даже от произраелски групи, написа вестникът. " Отказването на достъп на членове на Конгреса на Съединени американски щати е симптом за уязвимост, не за мощ ", сподели в изказване водачът на болшинството в Сената Чък Шумър, който е корав последовател на Израел. " Това единствено ще накърни връзките САЩ-Израел и поддръжката за Израел в Америка ". " Никое демократично общества не би трябвало да се опасява от от открит спор ", прибавя Шумър, представен от " Гардиън ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР