Забрана за внос на стари коли у нас и по-високи

...
Забрана за внос на стари коли у нас и по-високи
Коментари Харесай

Предлагат по-високи данъци за стари коли и забрана за внос на дизелови

Забрана за импорт на остарели коли у нас и по-високи налози за замърсяващите коли, са част от ограниченията, които се оферират да се вкарат в България, планува  актуализираният Интегриран проект за енергетика и климат.
 
В бранш „ Транспорт ” мярка, която може да бъде осъществена след утвърждение от страна на Европейската комисия, планува модернизиране на автомобилния парк посредством налагане на ограничавания върху вноса на използвани транспортни средства с екологична категория под Евро 4. Целта е да се спре „ изхвърлянето “ на остарели дизелови транспортни средства на българския пазар, написа в проекта. Друга мярка планува лишаване на регистрацията на транспортните средства, които не покриват условията за гранични стойности на излъчвания от отработили газове според нормите, одобрени за съответната им екологична категория, например такива с отхвърлен катализатор или филтър за дизелови частици. В проекта се залага още да се дават дотации за приемане на скрап от остарели дизелови транспортни коли, в случай че се ограничи техният импорт.
 
Предвижда се и въвеждането на зони с ниски излъчвания (LEZ) в случаите, когато типът и степента на замърсяване на атмосферния въздух усилват доста риска за човешкото здраве или за околната среда или при непостигане на нормите за нездравословни субстанции (замърсители). Предвидено е съответният общински съвет с разпоредба да дефинира реда и изискванията за основаването на тези зони на територията на цялата община или на част от нея. С наредбата може да бъде лимитирано придвижването на моторни транспортни средства или на избрани категории и/или избрани екологични групи на територията на съответната община или зона.

Планира се и поощряване на потреблението на хибридни и електрически транспортни средства.

Една от ограниченията планува установяване на стандарти за консумация на сила в придвижване, както и на правила на излъчвания (приложими освен за първична регистрация, само че и за следваща продажба/ регистрация на транспортни средства).
 istock istock
Планира се въвеждане на зони за достъп (особено в централните градски райони) единствено с енергийно ефикасни и транспортни средства с ниски излъчвания.

Собствениците на остарели и замърсяващи коли пък ще заплащат по-високи налози. В проекта е записано, че се планува въвеждане на прогресивно данъчно облагане, насърчаващо потреблението на енергийно ефикасни и транспортни средства с ниски излъчвания. За задачата ще се дават  директни дотации за закупуване на нови транспортни средства с нулеви излъчвания (валидно за стеснен брой/време, до постигане на най-малък брой на такива транспортните средства). Ще се отпускат и данъчни заеми за закупуване на такива коли, както и опция те да се движат в бус лентите.

Какво да извършите, в случай че видите стикер на колата си

Предвижда се потреблението на електрически транспортни средства за потребностите на обществената администрация и локалните управляващи, както и стимулиране на преход на таксиметровите компании и публичните превозвачи към потреблението на транспортни средства с нулеви излъчвания.

На годишна база към 1 декември 2023 година броят на електрическите транспортни средства нараства с 65% от 8 791 на 14 517, а на хибридните транспортни средства – с 52% от 30774 на 46 779.
 
 istock istock
По отношение повишението на енергийната успеваемост, която е стратегически обвързвана с обновяването на сградния фонд, приоритет ще бъде съчетаването й с потреблението на възобновими енергийни източници в постройките, написа още в проекта. Ще се дава приоритет на навлизането на високоефективните охладителни и отоплителни съоръжения, на въвеждането на новаторските технологии, употребяващи геотермална, хидротермална и слънчева сила, и на потреблението на отпадна топлота и мраз.

Освен това ще се предизвиква потреблението на дейно централно отопление и централно изстудяване. Предвижда се, посредством нови топлофикационни мрежи – местни и разширения на съществуващите, да се задоволят потребностите в постройките от публичен бранш и услугите, които не са свързани към централно отопление. Потенциалът за енергийна успеваемост на инфраструктурата на централното отопление и изстудяване се съдържа в рехабилитацията на топлопреносните мрежи. Предвижда се потреблението на най–ефективните начини за транспорт на топлоносител чрез авансово изолирани тръби и повишаване каузи на потребление на отпадната топлота за понижаване на топлинните загуби в мрежите. За повишение
на успеваемостта на топлопреносните мрежи се планува потреблението на усъвършенствани тактики за ръководство и решения за мониторинг като датчици и интелигентни измервателни уреди за усъвършенстване на потока на топлина/охлаждане, в това число понижаване на температурата на топлоносителите и консолидиране на повече ВЕИ.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР