Забрана за носенето на покриващи лицето облекла, включително ислямски бурки

...
Забрана за носенето на покриващи лицето облекла, включително ислямски бурки
Коментари Харесай

Забрана за покриващи лицето облекла влиза в сила в Дания

Забрана за носенето на покриващи лицето дрехи, в това число ислямски бурки и никаби, на публични места влезе в действие през днешния ден в Дания, а поддръжници и съперници на възбраната влязоха в вербален конфликт, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Маркус Кнут от ръководещата демократична партия " Венстре " съобщи, че облеклото, носено от някои консервативни мюсюлманки, е " много потискащо ".

Саша Андерсен от активистката организация " Парти ребълс " възнамерява проява по-късно денем против " дискриминационната " съгласно нея мярка против малцинствена група.

Забраната се отнася за покриващи цялото лице дрехи като никаби, балаклави, маски за ски, лицеви маски и подправени бради, само че не за защитни маски. От нея са изключени зимни дрехи като шалове, а също костюми и маски, носени за карнавали или Хелоуин, съобщи Българска телеграфна агенция.

При първо нарушаване може да бъде наложена санкция от 1000 крони (156 долара). При наново нарушаване се планува по-висока санкция. При четвърто или по-нататъшно нарушаване санкцията стига до 10 000 крони.

Протести против възбраната са планувани за през днешния ден в столицата Копенхаген и град Орхус.

От полицията разясниха, че протестиращите, които имат намерение изцяло да покрият лицето си на демонстрациите, няма да бъдат застрашени от санкции. Но в случай че участниците са маскирани по пътя към или от митингите, могат да им бъдат наложени санкции.

В други европейски страни има сходни забрани. Властите споделят, че те не са ориентирани съответно против някоя вяра. Мерките не включват възбрана на шаловете, тюрбаните или обичайните еврейски шапчици.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР