Забрана за износ на суров нефт и нефтопродукти, които са

...
Забрана за износ на суров нефт и нефтопродукти, които са
Коментари Харесай

Парламентът прие закона на ДПС, който забранява износ на нефтени продукти

Забрана за експорт на недопечен петрол и нефтопродукти, които са обект на дерогация, предлага Движение за права и свободи със законопроект. 

Той бе признат на първо четене от Народното събрание със 146 гласа „ за “. Проектът получи поддръжката на ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната “, Движение за права и свободи, „ Демократична България “, „ Български напредък “ и самостоятелния Явор Божанков. „ Против “ гласоподаваха Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

Проектозаконът бе показан и предпазен в пленарна зала от ръководителя на Бюджетната комисия в Народно събрание доцент Петър Чобанов.

Проектът предлага и режим на облагане по Данък добавена стойност и акцизи, който да подсигурява внасянето в бюджета на дължимите вноски в къс период. Това ще разреши финансирането на обезщетения за високите цени на горивата.

Предвидени са и административно-наказателни разпореждания за недекларирани и невнасяни в период вноски.

В последните месеци тече полемиката за какво цените на горивата са толкоз високи, кои са методите и методите да бъдат понижени или да бъдат обезщетени потребителите. В тази посока е и нашият законопроект. Приемането му се постанова, с цел да имаме същински надзор върху използването на дерогацията, изясни доцент Чобанов.

В обществото се сътвори една полемика, несъмнено подкрепяна съответно от избрани страни, в това число и от корпоративни субекти, че надали не става въпрос за бонус за избрани икономически субекти. Повтарям, ние би трябвало да направляваме използването на наказания, а не да разрешаваме привилегировано отношение заради дерогацията на съответни икономически субекти, което да се трансформира в бонус за тях, безапелационен бе той.

Доц. Чобанов бе запитан от Николай Дренчев („ Възраждане “) дали е истина изказванието на Министерство на енергетиката и Министерство на финансите, че не нарушаваме глобите, в случай че изнасяме петролни артикули и по тази причина можем да го вършим.

Включително и публични институции настояват, че не нарушаваме глобите против Русия, че това са европейски артикули, защото са създадени към този момент в България и могат свободно да бъдат изнасяни. Това изрично не е правилно, обяви доцент Петър Чобанов. И добави: „ Понякога формалните институции могат да настояват неща, които след това се оказват погрешни. Затова е контролът на законодателната активност, на Народното събрание. “.

„ Затова сме предложили този законопроект – с цел да фокусираме полемиката. И видяхте, че в последния, девети, пакет наказания против Русия, текстове какво имаме и какво нямаме право да вършим с готовите петролни артикули към този момент бяха конкретизирани.

Повтарям, регламентът е за наказания, а не за
бонуси за съответна компания, която да продължи да се възползва от привилегировано състояние на пазара “, сподели Чобанов.

Уточненията, които са дадени, че за Украйна могат да бъдат изнасяни съответни петролни артикули и за други страни, ние, несъмнено, ще ги съобразим в предложение сред първо и второ четене, тъй че още веднъж да сме напълно в духа на европейските регламенти, заключи той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР