Забрана за алкохол в Пловдив през нощта е включена в

...
Забрана за алкохол в Пловдив през нощта е включена в
Коментари Харесай

Сух режим! Спират продажбата на алкохол в Пловдив през нощта

Забрана за алкохол в Пловдив през нощта е включена в план за смяна на   Наредбата за обезпечаване на публичния ред, оповестена за разискване на уеб страницата на Община Пловдив. 
Прочетете още
Новият текст в Наредбата гласи: " Продажбата на бира, вино и спиртни питиета, в магазини и в обектите към бензиностанции, се не разрешава в часовия период от 23.00 ч. до 08.00 ч. ". 

В претекстовете на въпросното предложение е написано, че " Въвеждането на възбрана и респ. на имуществена глоба за продажбата на бира, вино и спиртни питиета, в часовия период 23.00 ч.-08.00 ч. , в магазини и в обектите към бензиностанции, в които потреблението на изброените не е планувана или е с временен темперамент , се явява нова мярка в битката с нарушаванията на положителните нрави и с шума, доколкото се чака това ограничаване да докара до намаляването им и в този смисъл да способства за гарантиране на спокойствието на жителите. В допълнение се чака като индиректен резултат - усъвършенстване в контрола на използването на цитираните питиета на публични места ". Предложението е импортирано от зам.-кмета Йордан Ставрев. 

Санкциите за нарушаване на въпросната възбрана ще бъдат доста солени за физически лица, с други думи за купувачи, санкцията е планувана в размер от 300 до 3000 лв., а за юридически - самите магазини - от 3000 до 30 000 лв.. 

Вече има мнение от юристконсулт Боряна Костова, в което излиза наяве, че налагането на такава възбрана е нелегално.

 

Ето и всички точки на спор:

1. Регулирането на продажбата на артикули, съдържащи алкохол, става чрез заплащането на данък и сдобиването с разнообразни лицензии/регистрации, като предвид на профилираната протекция на децата са въведени ограничавания в член 5б от Закона за протекция на детето, пресъздадени и доразвити в член 9, алинея 3, т. 1-3 от НООР. Други пълномощия на кметовете в тази посока не са предоставени.

2. От формулирането на възбраната не става явен критерият, по който са определени обектите, в които да не се продава бира, вино и спиртни питиета, т. е. реализира се неравно отнасяне на собствениците/ползвателите на комерсиалните обекти, посредством които се прави визираната активност и в този смисъл несъгласие с член 37, пар. 1 от Консолидираните текстове на Договора за Европейския съюз и на Договора за действието на Европейския съюз от 13.12.2007 година, който гласи, че: „ Държавите-членки привеждат в сходство съществуващите държавни монополи с търговски темперамент, тъй че да се подсигурява, че няма да съществува дискриминация сред жителите на държавите-членки във връзка с изискванията, при които стоките се доставят и търгуват. “.

3. Не се откриват разпореждания или подразделения на нормативен акт от по-висока степен, който цитираната нова възбрана да доразвива. Единственият надзор над търговия, който се вкарва с Конституцията на Република България е държавният върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и здравна техника, и върху търговията с тях (чл. 52, алинея 3). Следователно, налице е несъгласие на член 7, алинея 2 от Закона за нормативните актове.

4. Контролът, открит в НООР, за битка с противообществените прояви, свързани с продажбата и използването на бира, вино и спиртни питиета, е гарантиран в задоволителна степен от наредбите на: член 4, алинея 8, член 9, алинея 1, т. 7, алинея 3, т. 1-3; член 10, алинея 5 и алинея 9; член 13, алинея 1; член 18, алинея 2; член 22, алинея 5 и надлежно санкционните правила на член 30, алинея 2 и член 31 от НООР.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР