Забрана партиите да палучават дарения от фирми искат от Обединени

...
Забрана партиите да палучават дарения от фирми искат от Обединени
Коментари Харесай

Обединени патриоти искат забрана на даренията от фирми към партии

Забрана партиите да палучават дарения от компании желаят от " Обединени патриоти ". Те са внесли промени в Закона за политическите партии, свързани с така наречен отворено финансиране, против което възразиха още през лятото и от Българска социалистическа партия. Припомяме, че концепцията компании да финансират партии пристигна от Движение за права и свободи и бе признато от ГЕРБ в подмяна на техните гласове за 1 лев дотация на глас. " Обединени патриоти " още тогава възразиха, против този метод на финансиране се оповестиха и от левицата, голям брой цивилен организации също предизвестиха, че това крие голям брой опасности.
Патриотите оферират още държавната дотация за партиите да не надхръвля 6 милиона лв.. Припомняме, че при гласуването на бюджета за следващата година депутатите одобриха дотацията да е 8 лв. на получен глас.
" Парите, които се насочват към партиите, които страната дава, изключително на огромните партии, са прекомерно доста, размерът е прекомерно огромен и самото събитие, че тези партии държат дотациите си на банков влог и печелят от лихви, мисля, че е ненормално и аморално. Така, че постановяваме едно ограничаване от 6 млн. лв., което съставлява два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарни избори ", обоснова тезата на Оперативна програма водачът на НФСБ Валери Симеонов.
Парламентарната група на Българска социалистическа партия няма решение по предлагането на патриотите за отпадане на опцията компании да вършат дарения на политическите партии, само че сходни текстове са предлагани от левицата, припоми секретарят на ПГ на Българска социалистическа партия Филип Попов. Беше наше предложение в бюджета да отпадне безлимитното финансиране от юридически лица, само че залата не го поддържа, сподели още Попов, представен от БНР. Според него този спор занапред следва. В идната календарна година това нещо би трябвало да се случи поради на това, че партиите още веднъж ще бъдат финансирани на процедура от страната, добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР