Заболяват ви краката, макар че не сте вървели или стояли

...
Заболяват ви краката, макар че не сте вървели или стояли
Коментари Харесай

Бруксизъм: скърцането със зъби влияе на цялото тяло

Заболяват ви краката, въпреки че не сте вървели или стояли дълго. Колкото и необичайно да ви се коства, повода може да е скърцане със зъби нощем

 бруксизъм, притискане на зъби

То трансформира захапката. А има ясни взаимовръзки сред нарушаванията в захапката, стойката на тялото и разпределението на налягането в стъпалата.

Лекарите употребяват понятието бруксизъм за скърцането и/или стискането на зъбите, което се демонстрира нормално по време на сън. Причините може да са психоемоционални или пък несъответствия сред дъвкателните повърхности на зъбите в следствие от пломби, протезни структури, нарушавания в разположението на зъбите и други сходни.

През последните години от ден на ден стават пациентите с бруксизъм, провокиран от продължителен стрес

Човешкото съзъбие е построено по този начин, че да извършва ролята на система против напрежението, изяснява пред „ 24 часа “ проф. доктор Мариана Димова-Габровска от Катедрата по протетична дентална медицина на Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в София.

Напрежението и отрицателните страсти водят до повишение на секрецията на адреналин и кортизол, които усилват нервно-мускулния тонус. Човек несъзнателно стиска зъби. Когато стресът е непрестанен, това продължава и насън.

С времето пациентите стартират да се оплакват от болки в лицето, главата, тила и раменния пояс, които са разследване на нарасналата мускулна интензивност при бруксизъм. Появяват се промени в дъвкателните мускули и ставите на долната челюст, които имат отражение върху цялата мускулно-скелетна система.

Едновременно с това се стига до заличаване на зъбите, пукнатини по повърхността им и недостатъци в емайла Възможни са щракане на долночелюстните стави, затруднено отваряне на устата, болки при прозяване, отклонения на долната челюст настрана.

Много от пациентите не поясняват вярно болките и не ги свързват със стискането на зъби, показва проф. Димова

Понеже болката в региона на ставите на долната челюст постоянно се усеща като болежка или звук в ушите, хората отиват при оториноларинголог. Търсят неврологична консултация заради главоболията или прегледи при ортопед и ревматолог поради болки във врата, гърба, кръста,
колената, стъпалата.

Причината за положението на бруксизъм обаче е в дъвкателния уред, диагностиката и лекуването се вършат от дентален доктор

Лечението минава през поредни стадии, като се стартира от структурите на дъвкателния уред, акцентира специалистката. Целта е да се отпусне дъвкателната мускулатура и да се отстрани болката.

Това се реализира посредством медикаментозно повлияване, самостоятелно планувани физиотерапевтични и кинезитерапевтични процедури.

Доказани в практиката са озонотерапията и упражненията за дьвкателната мускулатура

Сравнително нов нано-технологичен способ е въздействието с биофотони – слаби електромагнитни талази в оптичния обсег на спектъра. Достъпни и в България са апликатори, които имат свойството да предават фотони, съответстващи на биофотоните в човешкото тяло. Може да се ползват при главоболие, мускулни болки и за ремоделиране на стойката на тялото и възобновяване на нарушавания баланс.

Част от лекуването, а и профилактика против бруксизъм е да се понижи стресът, с цел да не предизвика притискане и скърцане със зъби.

Още при първите признаци и признаци, наподобяващи бруксизъм, е добре човек да се обърне към експерт за точна диагностика и при нужда за осъществяване на лекуване, с цел да няма последствия върху здравето на цялото тяло, споделя проф. доктор Мариана Димова-Габровска.

Инфо: 24 часа

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР