Заболяванията от дребна шарка (или морбили) през първото тримесечие на

...
Заболяванията от дребна шарка (или морбили) през първото тримесечие на
Коментари Харесай

С 300% повече са случаите на морбили тази година

Заболяванията от дребна шарка (или морбили) през първото тримесечие на 2019 година по света са се нараснали до 112 163 случая по отношение на 28 124 случая година по-рано.

От януари до март 2019 година нарастването е с 300 % по отношение на същия интервал на предходната година. Броят е открит въз основа на предварителни данни на Световната здравна организация (СЗО), получени от 163 страни и ще нарасне, когато излязат окончателните данни. Смъртността е изключително висока при деца в ранна възраст. Дребната шарка може да отнеме детски живот или да направи детето неработоспособен за цялостен живот. Заболяването е вирусно и се предава по въздушно-капков път. Симптомите наподобяват грип - висока температура, главоболие, кихане и кашляне. След това се появяват червени пъпчици. Инфекцията срутва имунитета и се появяват затруднения като отит, пневмония, бронхит, енцефалит. Случаи на болестта са регистрирани по целия свят. СЗО прикани за по-добра имунизация.

"През последните месеци се виждат случаи и в страни, където имунизиране е налично, в това число и в Съединени американски щати, Израел, Тайланд и Тунис, като болестта се е популяризирало измежду групи неимунизирани хора ", се споделя в отчета на СЗО. Случаи на болестта са открити в още редица страни като Грузия, Украйна, Казахстан, Етиопия, Судан. Броят на случаите на дребна шарка в Африка е повишен със 700%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР