Заболяванията, дължащи се на лоши навици и нездравословен начин на

...
Заболяванията, дължащи се на лоши навици и нездравословен начин на
Коментари Харесай

Модерните алтернативи на цигарите намаляват токсичността до 10 пъти

Заболяванията, дължащи се на неприятни привички и вреден метод на живот, ще стават все по-разпространени до 2040 година Това е един от изводите, които бяха направени на интернационалната конференция за понижаване на вредата на незаразни заболявания, която събра учени и лекари от целия свят в Париж, при започване на месеца. Според представителите на публичното здраве, прекъсването на пушенето прибавя три години живот, а оправянето със затлъстяването води до две и половина години по-дълъг живот.

По данни от полско изследване на публичното здраве, оповестено пред делегатите на конференцията от пулмолога проф. Анджей Фал, модерните други възможности на стандартните цигари понижават токсичността за потребителите до 10 пъти.

Той коментира, че резултатът на понижаване на вредата не е идентичен при всички други възможности на цигарите, като някои от тях дават усъвършенства резултати от други. Намалена токсичност се следи преди всичко при пластирите, следвани от продуктите за орална приложимост, спрейовете за нос, електронните цигари, тютюна за дъвчене и бездимните или нагреваеми тютюневи произведения.

Това е групата артикули, при която има най-голямо понижение на токсичността, като мощно токсични са наргилетата, пурите и лулите, а пуретите и цигарите са най-токсични. Лекарят означи, че в случай че хората не могат да спрат изцяло да пушат, което се оказва съвсем „ невероятно “, е значимо да помислят да преминат на опция с понижена токсичност.

Той също по този начин уточни, че дейностите против нездравословните последици от тютюна, биха имали резултат, тъй като приказваме за главната причина за смъртност в международен мащаб, която може да бъде преодоляна, в случай че засегнатият човек има волята да го направи.

Тютюнът води до 7.2 милиона смъртни случаи годишно, неприятните условия на живот и замърсяването са причина за гибелта на 6.8 милиона души, прекомерната приложимост на сол и натрий – на 4.1 милиона, алкохолът – на 3.3 милиона, неналичието на физическо натоварване – на 1.6 милиона. Тези четири фактора съставляват 80% от случаите на преждевременна гибел в света.

Заболяванията, свързани с метода на живот, се усилват

Факт е, че макар че повишението на осведомеността за отрицателните резултати от нездравословния метод на живот води до понижаване на тези държания, изследвания на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) сочат, че към 2040 година те ще продължат да се усилват и ще се трансфорат в най-значимите болести в света.

Традиционните рискови фактори, като недохранване, замърсяване на водата, слаба хигиена и нездравословни условия, отстъпват с всяка минала година на тютюна, наднорменото тегло, неналичието на физическо натоварване, неприятното качество на въздуха в градовете и професионалните опасности. Лекарят изясни, че изследвания на Организация на обединените нации демонстрират, че животът на осем милиона души може да бъде избавен посредством смяна в метода на живот.

7 от всеки 10 смъртни случаи са породени от метода на живот

Данни от изследването, извършено от полската здравна система, сочат, че прекъсването на пушене удължава живота с три години, а оправянето със затлъстяването – с две години и половина. Онкологът от Онкологичната клиника на Лондон, Д-р Питър Харпър, удостовери, че „ неправилния избор на метод на живот “ е главен проблем на публичното здраве, само че призна, че лекарите би трябвало да одобряват обстоятелството, че хората имат право на неправилен избор.

Д-р Харпър посочи, че 41 милиона души в света умират от болести, свързани с метода на живот: „ Поне седем от всеки 10 смъртни случаи са свързани с метод на живот, персонален избор и държание. “ Затова той счита, че „ измененията в метода на живот са най-ефективният метод да се понижат до най-малко здравните проблеми, от които произтичат доста хронични болести “, само че и „ да се понижи вредата и да се трансформират следствията “.

Тарик Сафуат, професор по пулмология от Университета на Кайро показа пред аудиторията, че не схваща каква е повода здравните управляващи да отхвърлят нововъведенията в региона на тютюна. „ Ние приехме въвеждането на дискови спирачки, защитни колани и въздушни възглавници в колите. Защо да не приемем и никотиновите дъвки, пластири или инхалатори, които оказват помощ на пушачите, които желаят да спрат, само че не могат да го създадат без външна помощ? “ пита той.

И прибавя, че тютюнът, несъмнено, е „ взаимозависимост “, само че напомня, че анализът, осъществен от Американската организация по храни и медикаменти (FDA) на Съединени американски щати демонстрира, че артикули като IQOS да вземем за пример „ понижават канцерогенните субстанции с над 90% “ и съгласно оценката на Агенцията използването му „ по всяко възможност ще понижи, обвързваните с пушенето трайни хронични болести “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР