Заболеваемостта в Перник заради кризата с водата бе въпросът, който

...
Заболеваемостта в Перник заради кризата с водата бе въпросът, който
Коментари Харесай

Гореща новина за скандала със скъпите лекарства

Заболеваемостта в Перник поради рецесията с водата бе въпросът, който депутатът от Българска социалистическа партия Десислав Тасков сложи на здравния министър Кирил Ананиев по време на чуването му пред здравната комисия.

Ананиев означи, че са взети всички ограничения и има опция за настаняване на пациенти във ВМА и Александровска, в случай че има належаща обстановка.

Цените на медикаментите сложи на фокуса на вниманието на депутатите и министъра, зам. – ръководителят на Народното събрание доктор Нигяр Джафер. И изрази страдание, че шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев няма да приказва пред здравната комисия.

Д-р Даниела Дариткова, ръководител на здравната комисия обаче отвърна, че това чуване е самобитен блиц надзор на министъра. А не на шефове на други институции.

Частните лечебни заведения също ще бъдат задължени да вършат публични поръчки за закупуването на медикаменти, както сега вършат държавните и общинските лечебници.

Тази своя теза разви министър Кирил Ананиев още в сряда. Неговото ведомство ще приготви законопроект с новите правила в Закона за публичните поръчки, който ще бъде координиран и с Министерството на финансите.

Повод за незабавните ремонти бяха изнесените скандални обстоятелства от шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев, че частни лечебни заведения безусловно са източвали НЗОК с цени на медикаменти, които са до 7 пъти по-високи от офертите към държавните лечебни заведения.

Беше изнесен и образец с лекарството за онкоболни „ Пеметрексед “, за което 9 лечебни заведения са плащали с фрапиращ марж в цената – от 129 до 1063 лева Медикаментът се употребява при пациенти с рак на белия дроб.

Здравният министър Кирил Ананиев към този момент изиска Национална агенция за приходите да ревизира лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните медикаменти. А от Българска социалистическа партия настояха и за инспекция от прокуратурата в министерството на опазването на здравето, с цел да се откри по какъв начин медикаментите нарастват в пъти към другите лечебни заведения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР